14/5/11

ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ....

14 Μαίου 11

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας στη χώρα μας είχε περίπου λυθεί στις αρχές του χρόνου. Στα λόγια εννοείται!

Πράγματι, αν άκουγε κανείς τις δηλώσεις του Χρήστου Παπουτσή την μεθεπομένη της πρωτοχρονιάς, θα συμπέραινε πως είναι λίγα τα ψωμιά των λαθρομεταναστών που ζουν στην Ελλάδα! «Κάποτε επιτέλους έπρεπε να μπει μια τάξη στη χώρα» ήταν η ακριβής φράση του υπουργού, που δεν άφηνε περιθώρια για αμφιβολίες και προανήγγειλε, ότι «όσοι βρίσκονται στη χώρα μας παράνομα θα φύγουν, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο»!

Εξήγγειλε αν θυμάστε, την άμεση κατασκευή συρμάτινου φράκτη 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο και τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης των παράνομων μεταναστών σε στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου θα «φιλοξενούνται» μέχρι την απέλασή τους, όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς νόμιμη άδεια. Απλές εύκολες και γρήγορες λύσεις, θα πείτε!

Τι από αυτά έγινε; Για τον μεν συρμάτινο φράχτη (που κανονικά θα ήταν έτοιμος αρχές Απρίλη) ο υπουργός είπε προχθές πως «οι σχετικές µελέτες έχουν ολοκληρωθεί, λύνονται και τα τελευταία γραφειοκρατικά εµπόδια και ξεκινά άµεσα η διαδικασία για την κατασκευή του έργου». Για τα δε κέντρα υποδοχής και κράτησης μεταναστών, είπε από την Ηγουμενίτσα (που στενάζει από το πρόβλημα) «ότι συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προσπάθειες για εξεύρεση χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία τους».

Αν πιστέψουμε τον ίδιο τον υπουργό, ότι καθημερινά εισέρχονται από την περιοχή του Έβρου παράνομα στη χώρα μας 200- 300 μετανάστες, λογικά από την αρχή του χρόνου που εξαγγέλθηκαν τα μέτρα, μέχρι σήμερα, πρέπει να προστέθηκαν γύρω στους πενήντα χιλιάδες νέοι λαθρομετανάστες, όσοι αντιστοιχούν στον πληθυσμό μιας πόλης του μεγέθους των Ιωαννίνων ή της Καβάλας! Δυστυχώς πέρασαν πέντε μήνες χωρίς να γίνει απολύτως τίποτε. Το πρόβλημα όπως ήταν αναμενόμενο γιγαντώθηκε, με αποκορύφωμα όσα τραγικά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας.

«Έχει χαθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας» είπε τις προάλλες στο υπουργικό συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η δήλωσή (που αργότερα ανασκεύασε) αφορούσε μεν τα θέματα της οικονομίας, αλλά θα μπορούσε να αποτυπώνει το αληθινό πρόβλημα της κυβέρνησης. Την έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης στην κοινωνία!

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την ανομία που επικρατεί στο κέντρο της πόλης, πως εκτός από το μνημόνιο, η χώρα έχει άλλα, ενδεχομένως σοβαρότερα προβλήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Στο κέντρο της Αθήνας, κινδυνεύει να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, αν δεν έχει χαθεί ήδη. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν, όχι σε κάποια γκέτο, αλλά στην ίδια καρδιά του κράτους! Και δυστυχώς, τα χειρότερα είναι μπροστά μας...
δημοσιεύτηκε στην εφημερίσα Ισοτιμία

10/5/11

Εκτός από τον ιμπεριαλισμό, υπάρχει και η μοναξιά... (η νέα εκδοχή!).

10 Μαίου 11

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η λαθρομετανάστευση. Θα περίμενε κανείς πως η πολιτεία θα είχε παρέμβει αποτελεσματικά, καθώς η κατάσταση παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και γίνεται δυσκολότερα αναστρέψιμη. Οι περιπτώσεις του κέντρου της Αθήνας, της Πάτρας ή της Ηγουμενίτσας είναι και ενδεικτικές αλλά και μοναδικές στην Ευρώπη!

Δεν υπάρχει πρωτεύουσα, που μέρος του ιστορικού και του εμπορικού της κέντρου να είναι απαγορευμένη ζώνη. Εστίες απόλυτης ανομίας και εγκληματικότητας, όχι απλώς κάτω από τη μύτη του κράτους, αλλά στην ίδια την καρδιά του! Περιοχές που λίγο πριν έσφυζαν από κόσμο και εμπορική κίνηση, είναι πλέον εγκαταλειμμένες, ρυπαρές και επικίνδυνες!

Οι περιπτώσεις της Πάτρας και εσχάτως της Ηγουμενίτσας δεν έχουν επίσης προηγούμενο. Μιλιούνια λαθρομετανάστες έχουν «κατασκηνώσει» στα λιμάνια, τρομοκρατούν οδηγούς και επιβάτες, ενώ καθημερινά γίνονται μάχες σώμα με σώμα, για το ποια εθνότητα θα επικρατήσει! Μιλάμε για τις δύο κύριες εισόδους της χώρας, από τις οποίες διέρχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από τη Δυτική Ευρώπη.

Γκέτο, σύμφωνα με το λεξικό, θεωρούνται οι υποβαθμισμένες περιοχές, όπου μειονότητες ανθρώπων ζουν απομονωμένες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εμείς δώσαμε νέα διάσταση στην ερμηνεία του όρου. Σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή, γκέτο είναι περιοχές τις οποίες οι μειονότητες κατάφεραν να απομονώσουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό, εκμεταλλευόμενες είτε την απουσία είτε την αβελτηρία, είτε την ανικανότητα της επίσημης πολιτείας!

Κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτηκαν πως, αν δώσουμε στους λαθρομετανάστες ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή και 200 ευρώ στο χέρι, θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Ή αν κατοικήσουν στο ιστορικό κέντρο νέα ζευγάρια και γίνει περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Αυτά, μαζί με την αύξηση της αστυνόμευσης και την ανάπλαση άδειων χώρων και εγκαταλειμμένων κτιρίων, ήταν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά ένα γρήγορο «googlάρισμα» έδωσε μέσα σε ένα χρόνο, άλλες τρεις φορές την εξαγγελία αντίστοιχων μέτρων για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Στις 15 Ιουλίου 2010, στις 9 Νοεμβρίου 2010 και στις 5 Ιανουαρίου 2011. Είχε προηγηθεί η ομόφωνη διαπίστωση της Βουλής, πως είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων!

Θυμάστε τον περίφημο συρμάτινο φράχτη στον Έβρο, μήκους 12 χιλιομέτρων, που θα απέτρεπε την παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα μας; Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα ήταν έτοιμος τον Απρίλιο που μας πέρασε. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Εννοείται απολύτως τίποτα! Δεν έχει μπει ούτε πάσσαλος, ουδείς γνωρίζει αν θα γίνει και τα σύνορα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, είναι ξέφραγο αμπέλι. «Εκτός από τον ιμπεριαλισμό, υπάρχει και η μοναξιά», έλεγε γνωστό σύνθημα της δεκαετίας του ‘70.

Μήπως πρέπει κάποιος να πει στην κυβέρνηση πως εκτός από το μνημόνιο, υπάρχουν και άλλα, ενδεχομένως ακόμη σοβαρότερα προβλήματα;
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία