16/12/11

ΤΟ ΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ!

17 Δεκεμβρίου 11
Υπάρχουν τρεις λόγοι, να απαιτηθούν νέα μέτρα. Ο πρώτος είναι να υπάρχουν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο δεύτερος αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και ο τρίτος είναι να υποχρεωθούμε εκ των πραγμάτων. Στην πρώτη περίπτωση είναι γνωστό πως μέχρι τον Νοέμβριο, υπάρχει στον προϋπολογισμό μαύρη τρύπα 3,3 δισ. ευρώ! Για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011, πρέπει τον Δεκέμβριο να βεβαιωθούν φόροι 7,5 δισ. Ευρώ. Ούτε στα όνειρά μας!

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. Είναι τα μέτρα της περιόδου 2012-2015. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν στο παρελθόν. Ήτοι αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μείωση των μισθωτών του δημόσιου τομέα, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση δημόσιων οργανισμών κλπ. Το ένα πιο δύσκολο από το άλλο!

Και τέλος στην τρίτη περίπτωση είναι τα μέτρα εκείνα για τα οποία κανείς δεν συζητά, καθώς κανείς δεν τα γνωρίζει. Είναι αυτά που θα δημιουργήσουν οι νέες συνθήκες στις οποίες θα διαβιούμε εφεξής. Ως γνωστόν από του χρόνου θα πρέπει να ζούμε ως χώρα αποκλειστικά με αυτά που εισπράττουμε και να μένει και κάτι στην άκρη! Μοναδικοί πόροι θα είναι τα φορολογικά έσοδα και οι κάθε είδους εισφορές.

Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις ή θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις, ή θα πρέπει να κόβεται κάτι άλλο για να εξοικονομούνται τα χρήματα για τις συντάξεις. Άλλη λύση δεν θα υπάρχει. Υπόψη πως η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με τα δημόσια ταμεία σχεδόν χωρίς χρήματα! Στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση το ενδεχόμενο να μην ληφθούν μέτρα, θα τίναζε στον αέρα το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση. Στη δε τρίτη περίπτωση, είναι εκ των ων ουκ άνευ!

Και εδώ αρχίζει το γαϊτανάκι! Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “θα ληφθούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και θα γίνει ότι χρειάζεται ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας”. Ο υπουργός οικονομικών λέει πως “τα νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν μετά τις εκλογές”. ΝΔ και ΛΑΟΣ, ξεκαθαρίζουν πως “δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν σε νέα μέτρα”.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση περιλαμβάνει εκτός από τον πρωθυπουργού, έναν εν αναμονή πρωθυπουργό (μέσω εκπροσώπων του), τρεις- τέσσερις εν αναμονή αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έναν εν αναμονή κυβερνητικό εταίρο και ρυθμιστή των εξελίξεων, περιπλέκει τα πράγματα! Κάθε ένας βλέπει τις εξελίξεις από άλλη οπτική γωνία!

Καθώς η δανειακή σύμβαση και το PSI περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, παρά τους λεονταρισμούς, στο τέλος όλοι θα συναινέσουν. Εκεί που μπορεί να δημιουργηθεί αδιέξοδο, θα είναι η de facto ανάγκη λήψης νέων οδυνηρών μέτρων ενδεχομένως στους πρώτους μήνες. Είναι το χειρότερο σενάριο γιατί είναι σε θέση να δημιουργήσει επικίνδυνο θεσμικό κενό, σε οριακές καταστάσεις για τη χώρα, γεγονός που μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστα απρόοπτα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...