27/4/11

200 με απόδειξη, 100 χωρίς. Γυρίσαμε στα ίδια

27 Απριλίου 11


Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, έχουμε μερικά από τα καλύτερα σύντομα ανέκδοτα. Όπως, ας πούμε, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η εξάλειψη της διαφθοράς στο δημόσιο, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας… Το ένα καλύτερο από το άλλο! Χρόνια τώρα, αν και υποτίθεται πως αποτελούν τον ευσεβή πόθο όλων των κυβερνήσεων, τα προβλήματα αυτά ούτε λύθηκαν, ούτε αντιμετωπίστηκαν, αντιθέτως επιδεινώθηκαν με τα γνωστά αποτελέσματα για τη χώρα. Εκατοντάδες νόμοι, ρυθμίσεις, δεσμεύσεις, εξαγγελίες, το μόνο που κατάφεραν ήταν απλώς να επιδεινώσουν την κατάσταση και να κάνουν πιο σύνθετο το πρόβλημα.

Ανακοινώνεται αυτές τις μέρες πομπωδώς από την κυβέρνηση, για παράδειγμα, ένα τριετές επιχειρησιακό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ από ομάδες «υψηλού κινδύνου», όπως καταθέτες εξωτερικού, ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, κατασκευαστές οικοδομών, κάτοχοι ακινήτων μεγάλης αξίας κλπ. Μάλιστα, την επιτυχία του εγχειρήματος εγγυάται η συνεργασία τεσσάρων υπουργών, που θα συνυπογράφουν και το σχέδιο δράσης. (Για την ιστορία είναι οι ίδιοι υπουργοί που ίδρωσαν να συμφωνήσουν στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου).

Δηλαδή, αναρωτιέται ο αφελής μισθωτός που τον έχουν στύψει σαν λεμονόκουπα, οι ομάδες «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή μέχρι σήμερα ελέγχονταν ελλιπώς, ή ενδεχομένως και καθόλου; Και όλα αυτά που ακούγαμε κάθε λίγο και λιγάκι, ακριβώς για όλους αυτούς ήταν ψέματα; Η εντύπωση που είχε σχηματίσει η κοινή γνώμη από όσα κατά καιρούς ανακοινώνει ή διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, είναι πως όλοι αυτοί πιάστηκαν ήδη στη φάκα και έχουν κληθεί να πληρώσουν τα οφειλόμενα χρόνων!

Μα μόλις τον περασμένο μήνα δεν ψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει, υποτίθεται, σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Όπως άρση του φορολογικού απορρήτου, οικονομική αστυνομία, οικονομικό εισαγγελέα, δημόσια διαπόμπευση, αλλά και φυλάκιση των φοροφυγάδων και πολλά άλλα.

Προφανώς, υπάρχει λόγος που γίνονται όλα αυτά. Και ο λόγος είναι πως η πραγματικότητα αποτυπώνεται σε αριθμούς και δεν μετριέται ούτε με λόγια ούτε με μέτρα. Υπάρχει δραματική υστέρηση στα έσοδα και η αιτία δεν είναι μόνο η ύφεση, όπως επισήμως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά η αδυναμία να λειτουργήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Απονευρωμένες, ανοργάνωτες, με ελλείψεις και χωρίς κατεύθυνση, οι περισσότερες εφορίες, ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Με εξαίρεση κάποιες «επίλεκτες» υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ο μηχανισμός είσπραξης των φόρων δεν αποδίδει. Γίνεται αντιληπτό, πλέον, πως μόλις κατακάθισε ο κουρνιαχτός από τα πρώτα μέτρα και τα επικοινωνιακά τρικ που φόβισαν πρόσκαιρα κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών που συστηματικά κλέβουν το κράτος, σιγά σιγά γυρίζουμε εκεί που είχαμε μείνει και, μάλιστα, με χειρότερους όρους. Διακόσια ευρώ με απόδειξη, εκατό χωρίς. Χίλια ευρώ με απόδειξη, πεντακόσια χωρίς! Κυνικός και αδιάντροπος εκβιασμός, που έγινε ξανά καθημερινότητα. Με τη διαφορά πως, πλέον, δύσκολα λες όχι.
Δημοσιεύτηκε στο www.aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου