29/1/11

Το ανίκανο κράτος



30Ιανουαρίου 11

Ίσως πρόκειται για μια νόσο που κανένα φάρμακο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Είναι η αδυναμία της πολιτείας να υπερασπισθεί και να επιβάλει το δίκαιο και τη νομιμότητα. Είναι η έλλειψη αποτελεσματικότητας και θάρρους, κάθε φορά που το κράτος βρίσκεται προ των ευθυνών του. Η απίθανη ιστορία με την κατάληψη της Νομικής σχολής από τους παράνομους μετανάστες μιλάει από μόνη της! Με τυμπανοκρουσίες, θεαματική και θορυβώδη μετακίνηση, αλλά και τηλεοπτική κάλυψη, συνέβη το αδιανόητο!

Ο πρύτανης λέει πως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τους πάντες, ο πρόεδρος της σχολής ορκίζεται πως όλοι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί! Συνιστά γελοιοποίηση της πολιτείας το γεγονός της κατάληψης ενός ιστορικού κτιρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας, ειδικώς με τον τρόπο που συνέβη. Όμως γελοιοποίηση συνιστά και το σκηνικό αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και πρυτανικών αρχών, μεταξύ πρυτανικών αρχών και αστυνομίας, μεταξύ των κομμάτων και των φοιτητικών παρατάξεων! Φταίει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφορά το Υπουργείο Παιδείας και τις Πρυτανικές αρχές; Ποιος ξέρει; Δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά και αν το μαθαίναμε πάλι δεν θα άλλαζε τίποτα.

Αλλά και η υπόθεση Siemens, τηρουμένων των αναλογιών, είναι εξ’ ίσου ενδεικτική. Οι βασικοί μάρτυρες και πρωταγωνιστές του σκανδάλου έφυγαν σαν κύριοι από τη χώρα, οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν άνοιξαν, τα αδικήματα σχεδόν στο σύνολό τους έχουν παραγραφεί! Και επάνω στα αποκαΐδια του σκανδάλου της Siemens, ερίζουν σήμερα επιρρίπτοντας ευθύνες όλοι εναντίον όλων! Βουλευτές εναντίον δικαστών, δικαστές εναντίον πολιτικών, πολιτικοί εναντίον δημοσιογράφων και πάει λέγοντας. Ένα είναι σίγουρο. Την αλήθεια δεν θα την μάθουμε ποτέ και κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί, όσα εκατομμύρια και αν φαγώθηκαν. Είναι προφανώς εντελώς διαφορετική η βαρύτητα των δύο περιπτώσεων, όμως τα επί μέρους χαρακτηριστικά είναι περίπου ίδια. Αβελτηρία, ανευθυνότητα, ατολμία, ασυνεννοησία, αναποτελεσματικότητα, ενδεχόμενος δόλος!

Η εικόνα του εκπροσώπου της αστυνομίας να παρεμβαίνει ζωντανά στα κανάλια και να δηλώνει κατηγορηματικά πως κανείς δεν τους ειδοποίησε για την επικείμενη κατάληψη της Νομικής και να διαψεύδεται , σε απευθείας μετάδοση στο επόμενο λεπτό από τον πρύτανη προκαλεί θλίψη και απογοήτευση. Όπως ακριβώς συνέβη τα προηγούμενα 24ωρα, με τις βαριές κατηγορίες που αντάλλαξαν δημοσίως τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Siemens με τους δικαστές, για το ποιος φταίει και δεν άνοιξαν οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων πολιτικών. Εμβρόντητοι οι πολίτες και στις δύο περιπτώσεις είδαν ότι δυστυχώς δεν μπορούν να περιμένουν πολλά από το κράτος! Δυστυχώς είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτοί είμαστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου