20/1/11

Κάθαρση; Κάν ‘το όπως η ΑΕΚ…


20 Ιανουαρίου 11

Είναι, λέει, το μεγάλο ζητούμενο, η κάθαρση της πολιτικής ζωής. Το έχουν πει σε όλους τους τόνους ξανά και ξανά, όσοι ασχολούνται με την πολιτική στον τόπο μας.

Όλοι τους, πρώην και νυν αρχηγοί κομμάτων, πρώην και νυν προσωπικότητες, μιλούν για την επιτακτική ανάγκη να καθαρίσει το τοπίο και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής, που σήμερα βρίσκεται στο ναδίρ.

Ούτως ή άλλως θα πείτε, ήταν εξ αρχής θέμα υψηλής προτεραιότητας για την παρούσα κυβέρνηση. «Θα βγουν όλα στο φως, ακόμα και αν χρειαστεί να ματώσουμε» είχε πει στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα σκάνδαλα και στις σκιές που βαρύνουν τον πολιτικό κόσμο.

Ωστόσο σήμερα, ακριβώς 16 μήνες μετά, εξακολουθεί να επικρατεί μαύρο σκοτάδι. Σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων, εξόφθαλμες υποθέσεις λαθροχειρίας και κραυγαλέου πλουτισμού, εγκλήματα που ο ποινικός κώδικας χαρακτηρίζει βαρύτατα κακουργήματα, παραμένουν ατιμώρητα.

Σοφά οργανωμένο το πολιτικό σύστημα, έχει στεγανοποιήσει κάθε πιθανή χαραμάδα απ’ όπου θα μπορούσε να περάσει μια αχτίδα φωτός. Απίθανοι νόμοι, διαδικασίες που επιτρέπουν την πολιτική συναλλαγή, προσωπικές συμπάθειες και φιλίες, ουσιαστικά κάνουν αδύνατη την αναζήτηση της αλήθειας.

Είτε το σκάνδαλο λέγεται Βατοπέδι, είτε Siemens, είτε Δομημένα Ομόλογα, η ουσία παραμένει ίδια. Κανείς δεν αποφασίζει, να κόψει το χέρι του!

Μέχρις ότου επέλθουν οι θεσμικές Συνταγματικές αλλαγές, που υποτίθεται θα επιτρέπουν την δίωξη πολιτικών προσώπων, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν όμως πολλά χρόνια, αν υπάρχει διάθεση για κάθαρση, ας ξεκινήσουν από το αυτονόητο.

Ένας εξαντλητικός διαχειριστικός έλεγχος στα ταμεία των κομμάτων, θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα! Ανεξάρτητοι ορκωτοί λογιστές που θα κάνουν φύλλο και φτερό τα κομματικά κιτάπια, χωρίς προσκόμματα και νομοθετικά αδιέξοδα. Έσοδα, έξοδα, επιδοτήσεις, παραστατικά, πληρωμές, εμβάσματα, αγορές, ταξίδια κλπ.

Είναι θεμιτό η κοινή γνώμη να γνωρίζει, πως διαχειρίζονται τα κόμματα τα χρήματα των φορολογουμένων, με τα οποία επιδοτούνται. Αλλά και αν π.χ. οι ισχυρισμοί για μίζες δεκάδων εκατομμυρίων στα κόμματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens έχουν την ελάχιστη δόση αλήθειας, ένας λεπτομερής οικονομικός έλεγχος θα μπορούσε να είναι διαφωτιστικός!

Κανένας και τίποτα δεν εμποδίζει μια τέτοια διαδικασία. Ούτε το Σύνταγμα χρειάζεται να αλλάξει, ούτε να εμπλακεί η Δικαιοσύνη, ούτε ατελείωτες (και πανάκριβες) συνεδριάσεις εξεταστικών επιτροπών. Απλώς να συμφωνήσουν μεταξύ τους και τίποτα περισσότερο. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι ανεξάρτητοι ελεγκτές, που θα ανακοινώσουν και τα αποτελέσματα στην κοινή γνώμη.

Αν είναι διατεθειμένοι να ματώσουν, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος! Η ΑΕΚ ήδη έδειξε τον δρόμο.

Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου