10/12/10

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΙΓΛΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


11 Δεκεμβρίου 10

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι λίγο πολύ γνωστή. Το έμπορικό κέντρο είναι καθημερινά αποκλεισμένο απο πορείες και διαδηλώσεις, συνήθως πρωί και απόγευμα. Άλλοτε χίλιοι, άλλοτε πεντακόσιοι, άλλοτε εκατό διαδηλωτές, αρκούν για να παραλύσει εντελώς η πόλη. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταστηματάρχες θα κλειδώσουν την πόρτα και θα κατεβάσουν βιαστικά τα ρολά, για να μην συμβεί το κακό. Από την αρχή του χρόνου έχουν καταμετρηθεί 771 συγκεντρώσεις και πορείες, με μέσο όρο αποκλεισμού της αγοράς 4 ώρες και 10 λεπτά!

Τα σκουπίδια στο μεταξύ στοιβάζονται στις άκρες του δρόμου σχεδόν παντού, προκαλώντας το αίσθημα της αηδίας. Η δυσοσμία είναι έντονη, ενω τα στολίδια στις βιτρίνες και τα γιορτινά λαμπιόνια, μοιάζουν με ανέκδοτο στη βρωμερή πόλη. Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Σε περιοχές όπως το Κολωνάκι ή η Ερμού, δεκάδες επιχειρήσεις, έχουν κατεβάσει ρολά. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο που κάποτε έσφιζε από κόσμο. Η Αγίου Μάρκου, η Ευαγγελιστρίας, η Αγίας Ειρήνης είναι πλέον σκοτινές και έρημες.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι, είναι μέχρι στιγμής 40%. Όλοι φοβούνται πως η χρονιά θα κλείσει ακόμη χειρότερα, καθώς η απώλεια του 13ου μισθού και το γενικότερο κλίμα των ημερών, θα έχουν αρνητικές συνέπειες. Οι ίδιοι οι εμπορουπάλληλοι, υπολογίζουν επισήμως σε 110.000 πανελλαδικά τους συναδέλφους τους και τους αυτοαπασχολούμενους, που έμειναν άνεργοι μέσα στο 2010 και εκφράζουν φόβους για νέο κύμα απολύσεων μετά τις γιορτές.


Και όμως ακόμη και μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η απόφαση της Νομαρχίας να λειτουργήσουν αυτή την Κυριακή τα καταστήματα, έχει γίνει αιτία πολέμου. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας κήρυξε απεργία και καταγγέλει «όσους προσπαθούν να καταργήσουν την Κυριακή Αργία». Οι έμποροι από την άλλη βλέπουν να κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία να αντιστρέψουν έστω και προσωρινά το κλίμα και να περιορίσουν τη ζημιά.

Αφορμή για την απόφαση να λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση τα καταστήματα, είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις την Κυριακή, που αναμένεται να φέρουν πολύ κόσμο στο κέντρο. Εκδηλώσεις που στοχεύουν να δώσουν στην Αθήνα κάτι από αυτό που λείπει. Γιορτινή ατμόσφαιρα και χαλαρή διάθεση. Μουσικά δρώμενα, συναυλίες, υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, πεζοδρομήσεις κεντρικών λεωφόρων. Επιτέλους να μοιάζει η Αθήνα έστω και για μια μέρα, με όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου και να μην θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.


Μοιάζει με αυτοχειρία η πρόθεση των συνδικαλιστών, να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την λειτουργια της αγοράς. Να κλείνουν και αυτή τη μικρή χαραμάδα, που μπορεί να δώσει μια μικρή παράταση ζωής σε επιχειρήσεις και να περισωθούν θέσεις εργασίας. Είναι προφανές πως κάποιοι δεν το θέλουν, επιδιώκοντας το αντίθετο και ας εμφανίζονται οι ίδιοι ως "προστάτες των εργαζομένων".

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία