26/2/10

ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΣ ΠΕΡΔΙΚΕΣ ΜΕ ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ!


ή αλλιώς... "ΠΩΣ ΣΠΑΤΑΛΑΜΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!"


27 Φεβρουαρίου 10

Τον Γενάρη του 96, δυο Τούρκοι «δημοσιογράφοι», κατεβάζουν την Ελληνική σημαία στα Ίμια και υψώνουν την Τουρκική. Για να γίνει η πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη, βιντεοσκοπούν την επιχείρηση και την προβάλουν στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η απάντηση της Ελλάδας ήλθε την επομένη, όταν ένα άγημα ναυτών του Π.Ν. κατεβάζει την Τουρκική σημαία και επανατοποθετεί στη θέση της την Ελληνική.

Κάποιοι είπαν τότε πως θα ήταν περισσότερο αποδοτικό διπλωματικά, αν αντί για το άγημα του Π.Ν., κατέβαζαν την Τούρκικη σημαία και επανατοποθετούσαν την Ελληνική δύο απλοί Καλύμνιοι ψαράδες! Ο κανόνας λέει ότι σε μια προβοκατόρικη και στημένη ενέργεια, απαντάς περίπου με τον ίδιο τρόπο, αλλιώς πέφτεις στην παγίδα που σου στήνουν!

Κάπως έτσι μοιάζει να συμβαίνει, τηρουμένων των αναλογιών, με το επαίσχυντο δημοσίευμα του Γερμανικού FOCUS. Την άσεμνη χειρονομία της ενδεδυμένης με την Ελληνική σημαία Αφροδίτης της Μήλου και δίπλα τον τίτλο «Απατεώνες της Ευρώπης». Κάποιος γερμανός αρχισυντάκτης σκαρφίστηκε ένα εξώφυλλο, που θα ήταν ακραία προκλητικό, ώστε να αυξήσει την κυκλοφορία του περιοδικού του.
Κάτι σαν αυτό που ο αφελής Δανός δημοσιογράφος έκανε το 2005, δημοσιεύοντας σκίτσα του Μωάμεθ. Η κατάληξη ήταν ταραχώδεις διαδηλώσεις φανατικών μουσουλμάνων, πυρπολήσεις πρεσβειών, μποϋκοτάζ των δανικών προϊόντων και απαίτηση πολλών μουσουλμανικών χωρών από τα Ηνωμένα Έθνη, να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Δανίας!

Είναι αλήθεια πως το δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού, προκάλεσε δικαίως αγανάκτηση και οργή, αν και δεν ήταν το πρώτο. Εδώ και καιρό είμαστε στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων διεθνών εντύπων, συνήθως με προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια. Όμως ο τρόπος που αντιδράσαμε στην περίπτωση αυτή, καθίσταται ήδη επιζήμιος. Στραφήκαμε κατά της Γερμανίας, αντί να στραφούμε κατά του συγκεκριμένου εντύπου. Δώσαμε διαστάσεις «θερμού επεισοδίου», σε ένα ιταμό δημοσίευμα ενός περιοδικού, που στο κάτω- κάτω δεν είναι και η βίβλος της δημοσιογραφίας!

Ο πρόεδρος της Βουλής προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γερμανό πρέσβη, θυμίζοντάς του εκτός των άλλων ότι στα δύο Ελληνικά νόμπελ, αυτοί δεν έχουν τίποτα αντίστοιχο να αντιτάξουν! Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θυμήθηκε τις πολεμικές αποζημιώσεις που δεν καταβλήθηκαν και τον χρυσό που μας έκλεψαν οι Ναζί. Επίσης εφημερίδες ανταπέδωσαν το δημοσίευμα, επιστρατεύοντας σβάστιγγες. Είτε ακόμη χειρότερα, καλώντας τα γκαρσόνια να φτύνουν (sic) στον καφέ και στις σαλάτες των Γερμανών τουριστών που θα έλθουν το καλοκαίρι στη χώρα μας, όπως έγραψε μεγάλης κυκλοφορίας κεντροαριστερή εφημερίδα!!!

Για την ώρα, είναι άδηλες οι συνέπειες για την ευρισκόμενη σε δυσχερή οικονομικά θέση χώρα μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως ήδη έχουμε σπαταλήσει, πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα. Εκτός αν περιμένουμε πως στο εξής η γερμανική κυβέρνηση θα λογοκρίνει προληπτικά, όλα τα δημοσιεύματα περιοδικών και εφημερίδων, που αναφέρονται στη χώρα μας!

ΥΓ. Και εν τέλει, είναι περισσότερο αντιαισθητικό και απείρως προσβλητικότερο για τον Ελληνικό λαό, το υποτίθεμενο σατυρικό βίντεο που μετέδωσε ελληνικό κανάλι (συμπτωματικά Γερμανικής ιδιοκτησίας), με τον πρωθυπουργό της χώρας αδύναμο στις άγριες ορέξεις ευρωπαίου επιτρόπου!