22/1/10

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ;



23 Ιανουαρίου 10

Υπάρχει μια καλή και μια κακή είδηση. Η καλή είδηση είναι ότι επιτέλους κάτι αλλάζει! Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομική κρίση αρχίζει να υποχωρεί! Τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι αισιόδοξα.

Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν πλέον αντιστραφεί, υπάρχουν ενδείξεις για σταθεροποίηση των ποσοστών ανεργίας, τα διατραπεζικά επιτόκια έχουν επανέλθει σε χαμηλά επίπεδα, η ρευστότητα στηρίζει την προοπτική ανάπτυξης, οι βιομηχανικές παραγγελίες και οι πωλήσεις κατοικιών παρουσιάζουν αύξηση, ενώ υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ βγήκαν από την ύφεση και όλα δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Επίσης, δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι οι κορυφαίες οικονομίες θα μπορούσαν να διολισθήσουν και πάλι σε ύφεση, ενώ οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες , βρίσκονται επίσης σε τροχιά ανάκαμψης.

Η κακή είδηση είναι πως απολύτως τίποτα απ’ όλα αυτά, δεν μας αφορά! Γιατί φευ, την ώρα που η παγκόσμια οικονομική κρίση τελειώνει, αρχίζει η ελληνική! Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά δυστυχώς είναι μια ακόμη τρανή απόδειξη, πιο τρανή δεν γίνεται, του αστείου τρόπου με τον οποίο κυβερνάται η χώρα που ζούμε.

Αποκαλύπτεται πως τόσο καιρό τώρα κοροϊδεύαμε όχι μόνο τους εταίρους μας, αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς! Όταν όλοι έβλεπαν γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα, εμείς απλώς πλαστογραφούσαμε την πραγματικότητα γιατί ήταν δυσάρεστη. Να το λοιπόν το κόστος, είναι τεράστιο και καλούμαστε να το πληρώσουμε άμεσα, με επαχθείς όρους και ταπεινωτικό τρόπο!

Στις 10 Φεβρουαρίου ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάει στο Παρίσι, για να συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί. Θα του ζητήσει βοήθεια, καθώς την επόμενη μέρα, διεξάγεται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, με θέμα την οικονομία. Το κλίμα είναι έντονα αρνητικό για τη χώρα μας και αναμένεται ασφυκτική πίεση κυρίως από τη Γερμανία. Επειδή και η Γαλλία έχει μεγάλα ελλείμματα, ελπίζουμε σε υποστήριξη.

Ξέρετε όμως ποιο είναι το αστείο; Ότι και πέρυσι τον Απρίλη, ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε πάει πάλι στο Παρίσι, είχε συναντηθεί με τον κ. Σαρκοζί, προκειμένου να του ζητήσει και τότε βοήθεια.

Ο λόγος; Να ασκήσει την επιρροή του, ώστε σταματήσει να προβάλλεται η Ελλάδα, ως το «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης». Ως η χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει! Ήταν τότε που Financial Times, Times, Spiegel κλπ, έγραφαν πως η οικονομία μας κινδυνεύει να καταρρεύσει! Μα στ’ αλήθεια, πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να μας πάρει κανείς στα σοβαρά;