15/1/10

Μήπως τελικά ζούμε σε άλλη χώρα;





16 Ιανουαρίου 10

Τελικά είναι επιτυχημένη ή όχι η παρουσία της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες του βίου της; Κάποιοι λένε πως το αποτύπωμα ήταν θετικό, κάποιοι άλλοι πως όχι. Κάποιοι πως ήταν αποτελεσματική και ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της, κάποιοι άλλοι διαφώνησαν!

Προφανώς η απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μονολεκτική, αφού στην πολιτική όλα είναι σχετικά και όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία από την οποία παρατηρείς τα γεγονότα. Ούτως η άλλως όμως πόση σημασία μπορεί να έχουν όλα αυτά, όταν ένα τόσο βραχύ χρονικό διάστημα, δεν προσφέρεται για συμπεράσματα.

Όμως αυτό που προσφέρεται για συμπεράσματα, είναι αυτό που αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα. Πώς δυστυχώς η χώρα από το καλοκαίρι του 2009, είχε περιέλθει σε οικτρή κατάσταση και πως τα δημόσια οικονομικά είχαν ήδη καταρρεύσει. Ο κρατικός μηχανισμός αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις συνθήκες που διαμορφώνονταν και με μαθηματική ακρίβεια οδεύαμε στην χρεοκοπία.

Είναι φανερό πλέον πως η επιλογή των εκλογών από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν ήταν παρά η οδός διαφυγής από ένα εφιαλτικό αδιέξοδο! “The game is over” όπως είπε στη συνέχεια και ο αντιπαθής κύριος Αλμούνια. Αυτός είναι ίσως ο μοναδικός λόγος να σταθεί κανείς στο συμβολικό χρονικό σημείο των εκατό ημερών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Όλα τα άλλα ελάχιστη σημασία έχουν.

Η χώρα μας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, υποχρεώνεται από τους δανειστές της, με τόσο βίαιο και ταπεινωτικό τρόπο να βαδίσει σε έναν μονόδρομο, χωρίς κανένα περιθώριο παρέκκλισης. Σε σημείο που να αδυνατεί να καθορίσει την πολιτική της και να ιεραρχήσει η ίδια τις προτεραιότητες της.

Ποτέ στο παρελθόν δεν φτάσαμε εκεί που σήμερα έχουμε οδηγηθεί. Να είμαστε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου για τις λαμογιές μας και την αναξιοπιστία μας. Δανειστήκαμε με επαχθείς όρους το 2009, το αστρονομικό ποσό των ογδόντα δισεκατομμυρίων (!!!) για να μην υπάρχει σήμερα «ούτε σάλιο» στα δημόσια ταμεία.

Κανείς δεν ζήτησε συγνώμη, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Άραγε πως βρήκε το κουράγιο μέσα σε αυτό τον ζόφο ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, να δηλώσει (με αφορμή τις πρώτες 100 ημέρες ΠΑΣΟΚ) πως «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για ανοχή και υπομονή για την κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό». Μάλιστα επέκρινε την κυβέρνηση για «ατολμία, αναποφασιστικότητα, αρρυθμία και προχειρότητα». Μήπως τελικά ζούμε σε άλλη χώρα;