17/12/10

ΦΟΒΟΥ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ!


17 Δεκεμβρίου 10

Ήταν πέρυσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν ο συνομιλητής μου, μου περιέγραφε με απόλυτη ακρίβεια όσα σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά συμβαίνουν στη χώρα μας. Η ιδιότητα του, οι γνωριμίες στα οικονομικά λόμπυ εντός και εκτός και η συστηματική ενασχόλησή του στο πολύ πρόσφατο παρελθόν με τα δημόσια οικονομικά, του επέτρεπαν αφ’ ενός να γνωρίζει πολύ καλά την πραγματική κατάσταση και αφ’ ετέρου να λαμβάνει τα μηνύματα από τα διεθνή τραπεζικά και οικονομικά κέντρα.

Μου είχε μιλήσει για το επικείμενο αδιέξοδο στον δανεισμό της χώρας, τους σκληρούς όρους που θα μας επεβάλε το ΔΝΤ - θεωρούσε απολύτως βέβαιο πως θα προσφύγουμε- την βαθιά ύφεση στην οποία θα περιέλθει η οικονομία μας και τις δραματικές ανακατατάξεις που θα επέλθουν στην κοινωνία. Μου είχε μιλήσει για πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που θα υποχρεωθούμε να πάρουμε, για την θεαματική εκτίναξη της ανεργίας, τις ριζικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα συνταξιοδοτικά, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά και μιας σειράς προνομίων, όπως αυτό της μονιμότητας των υπαλλήλων.

Ως εδώ πράγματι οι προβλέψεις του επαληθεύτηκαν απολύτως. Μου είχε φανεί τότε, τουλάχιστον υπερβολικός στις εκτιμήσεις του, όμως όλα έγιναν ακριβώς όπως τα είχε περιγράψει. Προφανώς δεν ήταν μάγος και ασφαλώς δεν ήταν ο μόνος που γνώριζε την πορεία την οποία είχε ήδη πάρει η χώρα μας. Ωστόσο ποτέ δεν αποτόλμησε να κάνει δημόσια τοποθέτηση, καθώς ήταν σίγουρο πως θα γινόταν στόχος ομαδικού λιθοβολισμού, όπως συμβαίνει όταν κάποιος λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Όμως εαν θα επιβεβαιωθεί πλήρως ή όχι, μέλλει να το μάθουμε προσεχώς, καθώς υπάρχει ένα ακόμη κομμάτι της πρόβλεψής, που θα επαληθευτεί ή όχι. Έχει να κάνει με τις δυναμικές κοινωνικές αντιδράσεις. Αφορά το κομμάτι των «βολεμένων», τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Είναι η κοινωνική ομάδα, που αμοίβεται ικανοποιητικά, και που ζει σε συνθήκες ισορροπίας. Τόση ισορροπία που την επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί.

Υπολογίζεται πως χοντρικά αποτελεί το 40% της κοινωνίας, που συμμετέχει κατά 40% στο ΑΕΠ!
Είναι όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα παρακολουθούν τις εξελίξεις εκ του μακρόθεν Δεν συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, δεν αντιδρούν μαζικα και γενικώς δύσκολα ξεβολεύονται. Θα θιγούν όμως για πρώτη φορά και μάλιστα ανεπανώρθοτα καθώς θα υποστούν τη μεγαλύτερη αναλογικά καθίζηση. Είναι αυτοί που αν κινητοποιηθούν θα κάνουν τη διαφορά, σε σχέση με τις υποτονικές κοινωνικές αντιδράσεις που είχαμε μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι η κρίσιμη κοινωνική ομάδα υποστήριξε ο συνομιλητής μου. Αν αυτή κινητοποιηθεί το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Και μάλιστα είναι δυνητικά ανεξέλεγκτη, καθώς ποτέ δεν καθοδηγήθηκε από τις οργανωμένες συνδικαλιστικές ενώσεις. Μένει να δούμε αν έχει δίκαιο. Μακάρι να μην έχει!

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/12/10, 10:27 μ.μ.

    ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/12/10, 11:56 π.μ.

    Ο συνομιλητής ήταν άραγε καλός μάντης, ή μήπως ενήμερος κάποιου σχεδίου που έδειχναν "τα μηνύματα από τα διεθνή τραπεζικά και οικονομικά κέντρα"???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάντης όχι. Γνώστης όμως του τρόπου λειτουργίας των χρηματαγορών σίγουρα ναι.Όπως επίσης και των θεσμικών κανόνων της ΕΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή