16/7/10

Στη χώρα μας η παρανομία γίνεται θεσμός!


17 Ιουλίου 10

Άραγε οι δομές και οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους μας, προορίζονται για να διαφυλάσσουν την νομιμότητα ή για να διασφαλίζουν την παρανομία; Και εάν η σωστή απάντηση είναι το πρώτο, γιατί συμβαίνει τόσο συχνά το δεύτερο;

Πάρτε για παράδειγμα την αποκάλυψη του τελευταίου σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος, που εμπλέκεται (και πάλι) η Siemens. Όπως προκύπτει από το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, από το 2002 έως και το 2009 τουλάχιστον σε 164 περιπτώσεις, υπογράφηκαν συμβάσεις αγοράς πανάκριβου ιατρικου εξοπλισμού (αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, τρίπλεξ κλπ) με μοναδικό μειοδότη τη συγκεκριμένη εταιρία.

Το πλέον σκανδαλώδες όμως ήταν, πως το κόστος συντήρησης και τα απαιτούμενα ανταλλακτικά για την λειτουργία των μηχανημάτων, εκτοξεύονταν ανεξέλεγκτα καθώς δεν υπήρχαν δεσμευτικοί όροι και προσυμφωνημένες τιμές. Έτσι έφτανε να πληρώνει το δημόσιο (εμείς όλοι δηλαδή) πχ για την ετήσια αντικατάσταση λυχνιών του αξονικού τομογράφου στο Θριάσιο νοσοκομείο, πεντακόσιες δώδεκα χιλιάδες ευρώ την τελευταία πενταετία! Αντίστοιχα παραδείγματα, υπάρχουν δυστυχώς για πολλά νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα.

Οπότε δεν είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν να συμβαίνει μια τόσο καραμπινάτη παρανομία, για τόσα πολλά χρόνια, σε τόσα πολλά νοσοκομεία και να μην παίρνει κανείς χαμπάρι; Ποιός υπέγραφε, ποιός έλεγχε, ποιός πιστοποιούσε, ποιός επανέλεγχε; Πως διασφαλιζόταν η νομιμότητα και τα συμφέροντα του δημοσίου; Με ποιό μηχανισμό, ποιές δομές; Τι έκαναν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, το αρμόδιο υπουργείο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

Πιθανότατα αν δεν είχε προκύψει το σκάνδαλο Siemens στην Γερμανία, αν δεν είχαν γίνει οι αποκαλύψεις για το ελληνικό σκέλος του, αν δεν είχαν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα, να μην είχε να μην είχε ανοίξει μύτη και η ιστορία να συνεχιζόταν απρόσκοπτα. Η αλήθεια είναι πως η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για τη Siemens, βοήθησε να βγουν στην επιφάνεια παράλληλες υποθέσεις- σκάνδαλα, που δεν θα τα μαθαίναμε πιθανότατα ποτέ.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζή- ένας έντιμος και άοκνος λειτουργός- επισημαίνει πως όντως υπάρχει πρόβλημα. Μιλάει για έλλειψη κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου, για αδιαφάνεια, για βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης που οδηγεί στην ατιμωρησία μέσω της παραγραφής των αδικημάτων, αλλά και για διακριτική μεταχείρηση των επωνύμων. Κάνει λόγο ακόμη και για την «νόμιμη διαφθορά», καθώς όπως λέει «υπάρχουν κανόνες που θεσπίστηκαν ad hoc, για να επιτρέψουν ή να καλύψουν διεφθαρμένη συμπεριφορά»!

Μετά από όλα αυτά, δεν μένει αμφιβολία. Η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, γενικευμένη και παρούσα παντού. Δεν είναι άξια απορίας, ούτε η καταλήστευση του δημόσιου χρήματος, ούτε η χρεοκοπία της χώρας, αλλά συνάμα ούτε οι πολυτελείς μεζονέτες των βορείων προαστείων, ούτε οι αναρίθμητες καγιέν που κυκλοφορούν στους δρόμους.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/7/10, 6:33 μ.μ.

    Κύριε Σπηλιόπουλε, και αυτό το άρθρο σας είναι εύστοχο. Είναι πράγματα που συζητάει ο μέσος Έλληνας με τις παρέες του καθημερινώς. Ο ευθύς δρόμος, ο ίσιος δρόμος, ο νόμιμος, ο σωστός, ο ηθικός -και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα- έγινε στη χώρα μας η εξαίρεση και ο κανόνας είναι η διαφθορά. Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: Για όλα αυτά που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες, για όλα αυτά τα σκληρά μέτρα που θίγουν τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, πώς κρίνετε εσείς από την πλευρά σας τις αντιδράσεις του κόσμου; Απλώς να θυμίσω τι είχε συμβεί επί Σπράου και Γιαννίτση όταν "τόλμησαν" να περάσουν πολύ πιο... light αλλαγές στο ασφαλιστικό σε σχέση με αυτά που ψηφίστηκαν τώρα. ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΧΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ; Μήπως πρώτα απ' όλα και κυρίως πρέπει να τα βάλουμε με τον εαυτό μας και τη νοοτροπία μας; Αν είναι έτσι, καλώ τους συνέλληνες να αγοράσουν όλοι καθρέφτες, ν' αρχίσουν να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να ξεκινήσουν την αυτοκριτική τους και την περισυλλογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/7/10, 10:22 μ.μ.

    Tάκη, η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, γενικευμένη και παρούσα παντού. Οι δε δομές και οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους μας,προορίζονται για να διασφαλίζουν την παρανομία! το θέμα είναι γιατί το επιτρέπουμε αν δεν πρέπει να είναι έτσι; Γιατί εμείς οι ίδιοι τα λέμε και... γελάμε ακόμη; Είναι όλα όσα γράφεις στα άρθρα σου, όλα όσα επισημαίνεις στα ΣΚ. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι με ήθος σε αυτό τον τόπο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...