28/5/10

Η ομολογία Μαντέλη, δεν είναι καν η κορυφή του παγόβουνου!


29 Μαίου 10

Η ομολογία Μαντέλη πως λαδώθηκε από τη Siemens, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα». Αρκεί να δει κανείς τα χαρακτηριστικά του κολοσσιαίου αυτού σκανδάλου στο σύνολό του, ήτοι οικονομικά μεγέθη και βαθμό εμπλοκής των κομμάτων εξουσίας, για να γίνει αντιληπτό πως το σκάνδαλο Siemens δεν είναι τα «ψίχουλα» που ομολογεί πως έλαβε ένας πρώην υπουργός.

Μοιάζει αστείο ξάφνου όλοι, να δηλώνουν σοκαρισμένοι και να εκφράζουν αποτροπιασμό και οργή, όταν η υπόθεση μέσες άκρες ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, σε όσους παρακολουθούν συστηματικά την επικαιρότητα και διαβάζουν τακτικά εφημερίδες. Και τα ονόματα είχαν ακουστεί και τα ποσά είχαν γραφεί. Προς τι η έκπληξη λοιπόν; Προς τι η σπουδή την επομένη της ομολογίας, για την έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της Siemens; Περίμεναν πως θα βρουν πειστήρια για το λάδωμα Μαντέλη δώδεκα χρόνια μετά; Γιατί χρειάστηκαν εικοσιτέσσερις ολόκληρες ώρες, για να απαγορευτεί η εξόδου από την χώρα στον Μαντέλη;

Από δε του βήματος της βουλής, ακούσαμε διάφορα περισπούδαστα, του τύπου «η ομολογία αυτή θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια» ή πως «η κυνική ομολογία καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις της διαφθοράς, που τρώει τα σωθικά της δημοκρατίας»! Και αναρωτιέται κανείς, όλοι αυτοί που ξαφνικά έπεσαν από τα σύννεφα, που «θλίβονται και εξοργίζονται» όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που ζούσαν μέχρι χθες; Δεν είχαν ακούσει, δεν είχαν ψυλλιαστεί απολύτως τίποτα; Καλά δεν διάβαζαν ούτε εφημερίδα; Αστεία πράγματα!

Αν πράγματι κάτι σοκάρει δεν είναι η κυνική ομολογία του Μαντέλη. Είναι η εκατό φορές κυνικότερη ομολογία του Χριστοφοράκου, πως «κράτος στην Ελλάδα, είναι το κόμμα που κυβερνάει και γι' αυτό το εξαγοράζαμε»! Σύμφωνα με την απολογία του στη γερμανική εισαγγελία (την δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία στις 25/5 η Αριστέα Μπουγάτσου) ο Χριστοφοράκος περιγράφει το πόσο εύκολο ήταν να εξαγοράσει η Siemens το κράτος, πληρώνοντας το 2% της κάθε σύμβασης στα κόμματα.

Αν πάρετε μολύβι και χαρτί, το ποσό αυτό σε βάθος χρόνου είναι περί τα εκατό εκατομμύρια ευρώ! Λέει και κάτι άλλο ο Χριστοφοράκος. Ότι «τα κόμματα ζητούσαν συνεχώς χρήματα μέχρι και το 2007, κάτι που προσωπικά έβρισκα απίστευτο, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς στη Siemens ήταν ήδη ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Ελλάδα».

Κάποιοι, θα επιχειρήσουν η ομολογία Μαντέλη να γίνει η χρυσή ευκαιρία για άλλοθι. Να μετατραπεί στο εξιλαστήριο θύμα, που θα άρει τις αμαρτίες όλων! Ίσως η υπόθεση να προσφέρεται και για τα δύο! Όμως θα ήταν τεράστιο λάθος να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, με δεδομένη την οργή και την απογοήτευση του κόσμου που περιμένει, όπως του υποσχέθηκαν, να μάθει όλη την αλήθεια.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/5/10, 3:27 μ.μ.

    Κύριε Σπηλιόπουλε, αν δεν μπει το μαχαίρι έως το κόκαλο, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί ο λαός τα δυσβάστακτα μέτρα του ΔΝΤ. Πρέπει οπωσδήποτε να κατασχεθούν οι περιουσίες όσων πλούτισαν παρανόμως, ενεπλάκησαν σε παντός είδους σκάνδαλα και έζησαν σαν άρχοντες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Πολιτικοί, κρατικοί λειτουργοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, δικαστές και πάσης φύσεως λαμόγια πρέπει να τιμωρηθούν. Όχι για τα μάτια του κόσμου, όχι γιατί ο πολύς κόσμος ζητάει "αίμα στην αρένα", όχι ανθρωποφαγικά, αλλά για λόγους ουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει. Αντίθετα, θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τα μέτρα είναι ιδιαιτέρως σκληρά και η επιβολή τους δεν είναι σταδιακή, δεν είναι ομαλή και η μεταβολή των δεδομένων προς το χειρότερο για πάρα πολύ κόσμο είναι βίαιη. Δυστυχώς, αν δεν λάβει χώρα η κάθαρση έτσι όπως πρέπει, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις στις οποίες και τα γεγονότα της Αργεντινής θα ωχριούν μπροστά τους...

    ΥΓ.: Κύριε Σπηλιόπουλε, επειδή εδώ και δεκαετίες, μόλις γίνει γνωστό κάτι, όλοι πέφτουν από τα σύννεφα, ενδιαφέρομαι να βάλω... κάγκελα στα σύννεφα, για να μην πέφτουν τόσα άτομα. Είναι κρίμα. Ξέρετε ποιο... Υπουργείο προκηρύσσει τον σχετικό διαγωνισμό και πόση... προμήθεια απαιτείται;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βουλγαράκης απέφευγε να πλήρώνει φόρους "για τα παιδιά του". Ο Μαντέλης "τα πήρε" για τα παιδιά του. Εμείς οι υπόλοιποι ή παιδιά δεν έχουμε ή είμαστε μούλοι. Παλιάτσοι ανακατέβονται με την πολιτική και ο όχλος (εμείς) τους το δίνουμε "δαγκωτό" (κατά 80% τουλάχιστον) σε ΚΑΘΕ εκλογική αναμέτρηση. Στη νεολαία επικρατούν οι ΔΑΚΕ ΚΑΙ η ΠΑΣΠ (άρα ούτε ένα "πολυτεχνείο" μας σώζει).

    Προκειται να πεινάσουμε για τα παιδιά του Βουλγαράκη και του Μαντέλη, για ηλεκτρονικούς βραστήρες αυγών τύπου Siemens και για καπανδρίτιες βίλλες, αλλά και για τα λεφτά που μοίραζαν (σε μας) οι ανίκανοι ενώ δεν τα είχαν.

    Mε όλη αυτή την εικόνα, ποιά είναι η υποχρέωση ενός νομοταγούς πολίτη? Διότι πέραν από το "να τους πάρουμε με τις πέτρες" που λέει και ο πρωθυπουργός, μας έχει μείνει και τίποτα άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/5/10, 1:02 μ.μ.

    -do you want the truth?
    -you can't handle the truth!
    Αυτές είναι οι περίφημες ατάκες από ένα φίλμ με Τζακ Νίκολσον,Τομ Κρούζ κ.α.
    Η ουσία είναι πόσες αλήθειες αντέχει το ίδιο το σύστημα να σηκώσει.Το ότι υπάρχει βρώμα και δυσωδία αυτό είναι δεδομένο.Το ότι υπάρχουν χιλιάδες εμπλεκόμενοι με κάθε μορφή παράνομης συνδιαλαγής,ρουσφετιού,διαφθοράς,διαπλοκής,επίορκων λειτουργών και δεν ξέρω 'γώ που τελειώνει ο κατάλογος των αδικημάτων,είναι δεδομένο.
    Γιατί η όλη ιστορία δεν είναι μόνο για έναν υπουργάκο που τα τσίμπησε.
    Διατρέχει όλη σχεδόν την κοινωνία.
    Απο εκεί και πέρα το θέμα είναι πόσο γερό στομάχι έχουμε,και πόσες διαγραφές, μηνύσεις,φυλακίσεις,αποκαθηλώσεις και γενικώς ξήλωμα μέχρι κλωστής,αντέχει το ίδιο το σύστημα.
    Γιατί εάν θέλουν να καθαρίσουν από την βρώμα, μπορούν. Αλλά μετά δεν θα μιλάμε μόνο για το κουτί της Πανδώρας αλλά για έναν πολιτικό-οικονομικό-δικαστικό-επιχειρηματικό,τυφώνα Κατρίνα!
    Είμαστε έτοιμοι για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις μιας ισοπέδωσης τύπου Κατρίνα?
    Εάν είμαστε διατεθημένοι να χτίσουμε στα σοβαρά το μαγαζί από την αρχή,από τα θεμέλια,ας φυσήξει.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/5/10, 5:57 μ.μ.

    ...και νομίζω πως είμαστε, πρέπει να είμαστε διατεθημένοι να χτίσουμε στα σοβαρά αυτό το μαγαζί, αυτό τον κόσμο από την αρχή, μιας και αυτό κάνουμε σιγά σιγά από σήμερα, από τώρα που μιλάμε. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι και να δούμε αυτό το υπέροχο που μπορούμε να καταφέρουμε σαν Έλληνες. Τότε θα φανεί και η Ελλάδα. Δείτε μόνο αυτή τη χώρα στο χάρτη...δεν είναι ένα κόσμημα; Ας την κάνουμε να λάμψει και στο εσωτερικό της και να φανεί και πάλι η αξία και η ομορφιά της σε όλο τον κόσμο, γιατί το αξίζει.
    ...and because we can handle the truth.Do You Know the Truth? if yes then smile!

    ΑπάντησηΔιαγραφή