5/3/10

ΠΙΟ ΑΔΙΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!


6 Μαρτίου 10

«Μου είπαν προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν. Που να ήξερα ο βλάκας ότι τα είχα εγώ». Με καταπληκτική ευστοχία, ο ανώνυμος αναγνώστης της ιστοσελίδας απ’ όπου αντεγράφη το σχόλιο, τα λέει όλα. Αρκούν όλες και όλες μόλις 15 λέξεις, για να περιγράψουν την αδήριτη πραγματικότητα.

Δυστυχώς σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση χρειάστηκε να προσφύγει τρεις αλλεπάλληλες φορές, σχεδόν κάθε 20 ημέρες, σε νέα «έκτακτα» οικονομικά μέτρα. Μέτρα που κάθε φορά αφ’ ενός ήταν σκληρότερα από τα προηγούμενα, αφ’ ετέρου στόχευαν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα «μικρά πορτοφόλια».

Η πρώτη δέσμη ήταν στις 15 Ιανουαρίου, όταν ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων προέβλεπε μείωση των υπερωριών, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, σημαντικές αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά και περικοπές των επιχορηγήσεων προς στα ασφαλιστικά ταμεία.

Λίγες μέρες μετά, πριν καν υπάρξει έστω ένδειξη για την αποτελεσματικότητα ή όχι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έρχεται νέα δέσμη μέτρων! Μεταξύ άλλων προέβλεπε μηδενική εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο, πάγωνε τις αυξήσεις στις συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ, αύξανε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωνε κατά 10% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και αύξανε σημαντικά το φόρο στα καύσιμα.

Και όμως πριν ακόμη κατακαθίσει ο κουρνιαχτός και από αυτά τα μέτρα, έρχεται και τρίτη δέσμη, με ακόμη πιο επώδυνες περικοπές. Μειώνονται σημαντικά δώρα και επιδόματα, προβλέπεται περαιτέρω ψαλίδισμα των μισθών, αλλά αυτή τη φορά και των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα και νέες αυξήσεις στα ποτά και στα τσιγάρα.

Την προηγούμενη Πέμπτη, μια Γερμανική εφημερίδα παρομοίαζε τον έλληνα πρωθυπουργό, «με άνθρωπο που πνίγεται φωνάζοντας συνεχώς όλο και πιο δυνατά βοήθεια, ελπίζοντας οι συμπατριώτες του κάποια στιγμή να τον ακούσουν!» Αυτό που δεν ήξεραν οι Γερμανοί, είναι η γνωστή παροιμία που λέει πως ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται.

Και δυστυχώς για μια ακόμη φορά όπως αποδεικνύεται, τα μόνα διαθέσιμα μαλλιά για να σωθεί όποιος πνίγεται σε αυτή τη χώρα, είναι των γνωστών κορόιδων που δηλώνουν τα εισοδήματά τους, πληρώνουν τους φόρους τους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους! Στην Ελλάδα σήμερα καλείται ο συνεπής μισθωτός και ο συνταξιούχος να συνεισφέρουν σε βαθμό μεγαλύτερο, από πολλούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ακριβά γούστα και πλούσια ζωή.

Παράλογο; Όχι βέβαια... Εκτός και αν ακούσατε πέντε μήνες τώρα, πως κάποιος πήγε φυλακή γιατί έκλεψε το κράτος, ή ότι επιτέλους άρχισαν να πληρώνουν και αυτοί που τους «περισσεύουν»!

3 σχόλια:

  1. 3 σχόλια:
    1) δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που καταφεύγει σε τέτοια μέτρα. Η μόνη διαφορά είναι οτι παλιότερα δε τα λέγαμε "περικοπές μισθών και πάγωμα συντάξεων" αλλά τα ονομάζαμε "υποτίμηση" και " πληθωρισμό". Δεν είχε λόγο κάποια κυβέρνηση να κόψει τους μισθούς όταν μπορούσε να υποτιμήσει τη δραχμή και να αυξήσει τον πληθωρισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να χάσει αξία το χρήμα που κατείχε ο κόσμος.
    2) Θεωρώ οτί υπάρχει αναντιστοιχία στην άποψη του συνεπή μισθωτού και συνταξιούχου. Μισθωτός είναι και ο γιατρός του ΕΣΥ που πέρνει φακελάκι, ο εφοριακός, ο τελωνειακός και ο υπάλληλος της πολεοδομίας. Το ότι δε μπορούν να κρύψουν τον κρατικό μισθό τους δε σημαίνει οτι δε κρύβουν άλλα έσοδα. Το ίδιο και οι συνταξιούχοι. Αντιμετωπίζω με εξαιρετικό σκεπτικισμό την άποψη ότι σε μια χώρα που η διαφθορά είναι κανόνας και όχι η εξαίρεση να θεωρούμε οτι μια συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων είναι η μόνη τίμια.
    3) Δέχομαι την πραγματικότητα οτι τα παρούσα μέτρα θα κλειθούν να επωμιστούν και άτομα που δεν έχουν κάποια ευθύνη για την παρούσα κατάσταση. Η πραγματικότητα όμως είναι οτι ισχνές μειοψηφίες συνήθουν ευθύνονται για τα περισσότερα προβλήματα που δημιουργούνται (αν και πιστεύω οτι στην Ελλάδα αυτή η μειοψηφία δεν είναι καθόλου ισχνή). Η παθητικότητα δηλώνει έμμεση συμμετοχή και συνενοχή στη διαφθορά. Η αποποίηση αυτής της πραγματικότητας (δεν φταίω εγώ,δεν έκλεψα, να τα παρουν απο αυτούς που τα έφαγαν και να ξέρω οτι κλεβει,ρουφιάνος δε γίνομαι) απλά δηλώνει το επίπεδο της κοινωνικής ανευθυνότητας που επικρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (προς το παρόν) είναι φυλακή οι υπεύθυνοι της Ακρόπολις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Σύμφωνοι, είχαμε τη δυνατότητα της υποτίμησης, όμως παράλληλα είχαμε ανάγκη το πολύτιμο συνάλλαγμα για να αγοράσουμε όσα δεν παρήγαγε η χώρα μας. Πρώτες ύλες (πετρέλαιο κλπ), βιομηχανικά προϊόντα, καταναλωτικά αγαθά κλπ! Οι δε τοκογλύφοι, προσέφεραν με καλύτερους όρους χρήματα απ' ότι οι τράπεζες. Ίσως αν είμασταν μια χώρα που ζούσε απομονωμένη από τον όλο υπόλοιπο κόσμο, ένα νόμισμα που θα μπορούσαμε να το υποτιμούμε όταν δεν μας έφταναν τα χρήματα, να ήταν λύση.
    2. Συμφωνώ μαζί σας, για το λόγο αυτό κάνω λόγο για συνεπή μισθωτό. Δηλαδή που δεν λαδώνεται και δεν προσφέρει μαύρη εργασία. Προφανώς δεν αρκεί η ιδιότητα του μισθωτού ως απόδειξη εντιμότητας. Όμως από τη στιγμή που δηλώνει υποχρεωτικά τον μισθό του και από τη στιγμή που δεν έχει κρυφά εισοδήματα, είναι ο μόνος που αντικειμενικά συμμετέχει αναλογικά με τις δυνάμεις του!
    3. Και ο λόγος είναι προφανής. Τον αναφέρετε και εσείς. Η διαφθορά είναι ο κανόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή