12/2/10

Η ολιγωρία στοιχίζει πολύ ακριβά



13 Φεβρουαρίου 10

Σύμφωνοι, η κυβέρνηση Καραμανλή αποδείχθηκε μοιραία. Διέλυσε τις δομές του κράτους, προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας και μας διέσυρε διεθνώς. Βυθισμένη στα σκάνδαλα, με αλόγιστες σπατάλες και σε συνθήκες πρωτοφανούς ανυποληψίας, προκάλεσε όπως αποδείχθηκε καταστροφή. Αδύναμη και άβουλη, άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο «μη παρέκει». Άπαντες γνωρίζουν πλέον, γιατί η ΝΔ παρέδωσε σχεδόν αμαχητί την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ.

Το κεφάλαιο αυτό έκλεισε και άνοιξε ένα νέο την επομένη των εκλογών. Έγινε αμέσως αντιληπτό από τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού και των υπουργών του, πως τα ταμεία ήταν άδεια. Ήταν κοινή η διαπίστωση πως η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά ήταν δραματική. «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» θα πει ο κ. Παπανδρέου. Γρήγορα όπως ήταν φυσικό, ξεχνιόνται οι υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, είσπραξη ανείσπρακτων εισφορών, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων COSCO, ΟΤΕ, Ολυμπιακής κλπ.

Και αρχίζει υποτίθεται το συμμάζεμα της οικονομίας. Πως; Με την αντικατάσταση των κρατικών λιμουζινών από υβριδικά αυτοκίνητα, με την μείωση κατά 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στην αλλοδαπή, με την φορολόγηση των bonus των μεγαλοστελεχών, με την μείωση του αριθμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στις ΔΕΚΟ! Αυτά ήταν τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ γίνεται ως συνήθως λόγος για την σύλληψη της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον περιορισμό της σπατάλης. Ταυτόχρονα, με δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών απορρίπτονται οι πιέσεις της Ε.Ε. για άμεσα μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων, αλλά και οι προειδοποιήσεις πως οι αγορές δεν πρόκειται να μας δώσουν λεπτό διορία.

Ο πρωθυπουργός αρνείται το ενδεχόμενο επιβολής σκληρών μέτρων και όπως λέει θα εφαρμόσει ένα ήπιο «ελληνικό μοντέλο». Η υπουργός Οικονομίας προτρέπει να μην συμμορφωθούμε με τις πιέσεις της Ε.Ε., λέγοντας πως «αν τους δώσουμε το ένα χέρι, θα μας κόψουν και το άλλο». Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας τη διαφωνία του για τα μέτρα δηλώνει πως «ο ελληνικός λαός δεν εξέλεξε τον κύριο Τρισέ», τον οποίο εγκαλεί γιατί «με τις δηλώσεις του υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας».

Όλα αυτά μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου, καθώς η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Όχι μόνο μας υποχρέωσαν να πάρουμε μέτρα, μας επέβαλαν με ακρίβεια και ποια θα είναι αυτά. Όσα δεν κάναμε σε τρεισήμισι μήνες, υποχρεωθήκαμε με ταπεινωτικό τρόπο από την Ε.Ε. να τα κάνουμε σε 10 ημέρες. Και όμως αν εγκαίρως είχαμε εξαγγείλει ένα συγκροτημένο πακέτο μέτρων, σήμερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Θα είχαμε εξοικονομήσει κάποια δισεκατομμύρια που θα πάνε στα ληστρικά επιτόκια που μας επέβαλαν οι αγορές και ίσως να μην εκλιπαρούσαμε για βοήθεια την έσχατη ώρα, προκειμένου να μην πτωχεύσουμε! Καλές είναι οι μεγάλες κουβέντες, αλλά δυστυχώς οι κανόνες της αγοράς είναι αμείλικτοι.

3 σχόλια:

  1. Τα μέχρι στιγμής μέτρα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, κινούνται, πιστεύω, προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει όμως να εστιάζουμε την κρίση μόνο κάτω από την οικονομική της μορφή. Βέβαια αυτή "επιπλέει" γιατί προς το παρόν είναι και η σοβαρότερη, με την έννοια ότι μας εκθέτει διεθνώς. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει και η κρίση των ηθικών αξιών που μαστίζει την κοινωνία μας, η κρίση του εκπαιδευτικού μας συστήματος αφού έχει και αυτό ευθύνη μιας και ο τρόπος που διαμορφώνει τις συνειδήσεις των μικρών παιδιών δεν είναι, πιστεύω, ο πλέον κατάλληλος και φυσικά η κρίση συνοχής που περνάει η σύγχρονη οικογένεια λόγω του τρόπου ζωής των μελών της. Μια κυβέρνηση πρέπει να έχει την ικανότητα αλλά και την ευελιξία να κινείται παράλληλα και να αντιμετωπίζει με την ίδια σοβαρότητα και προσοχή όλα τα εμφανιζόμενα προβλήματα. Όχι μόνο τα οικονομικά. Όχι μόνο αυτά που χαλούν το όνομα της χώρας μας διεθνώς. Αλλά και αυτά που μας χαλούν ως ανθρώπους. Αυτά που εκθέτουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Φοβάμαι ότι βλέπουμε το τυρί της οικονομικής κρίσης και δε δίνουμε καθόλου σημασία στη "φάκα" της απώλειας άλλων αξιών. Άντε και καλυτερέψαμε τα οικονομικά μας. Αν δεν αποκτήσουμε σωστή κοινωνική, πολιτική και ηθική συνείδηση, σε λίγα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ίδια, αν όχι χειρότερα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρίσκω πολύ εύστοχο το σχόλιο σας και θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας. Πρόκειται για "οριζόντια" κρίση, που αφορά πολλούς τομείς της κοινωνίας. Με τη διαφορά πως στην οικονομία δεν βάζουμε εμείς τους κανόνες. Τους βάζουν αυτοί που μας δανείζουν, οπότε οι συνέπειες της κρίσης είναι άμεσα μετρούμενο μέγεθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παιδιά σήμερα, από ένστικτο περισσότερο και όχι από γνώση, αίσθάνονται σε πολύ υψηλό βαθμό το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Ίσως θα έπρεπε να σας καλέσω στην τάξη μου και να αντιμετωπίσετε τις ερωτήσεις τους. Θα εκπλαγείτε από τους προβληματισμούς τους. Έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό ότι η δική μας γενιά απέτυχε και ότι η δική τους θα κληθεί κάποια στιγμή να διορθώσει όσα εμείς στραβώσαμε. Τουλάχιστον ας μην τους στερήσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται και η οποία έχει πολλά θετικά στοιχεία. Ας μην ολιγωρήσουμε και εδώ. Ίσως αυτή η ολιγωρία να μας στοιχίσει ακριβότερα στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή