11/12/09

Live your Myth in Greece!


12 Δεκεμβρίου 09

Μάλλον από τα χειρότερα που θα μπορούσαν να μας συμβούν, είναι να γίνουμε το μέτρο του κακού και ο ορισμός της αποτυχίας. «Θα μπορούσε η κατάσταση να είναι χειρότερη. Στην Ελλάδα είναι!» έγραφαν με μεγάλα γράμματα τις προάλλες οι βρετανικοί Times, περιγράφοντας τα προβλήματα της δικής τους οικονομίας και ορίζοντας συνάμα τον πάτο του βαρελιού. Εμάς!

Και όμως θυμάμαι πολύ καλά τον Κώστα Καραμανλή να λέει λίγους μήνες πριν, πως «η οικονομία μας, επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, γιατί μειώσαμε τα ελλείμματα …!»

Ή τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου να επιμένει, πως «οι στόχοι για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ το 2009 ισχύουν στο ακέραιο...!» Σε αντίθεση με όσα δραματικά συνέβαιναν παντού, εδώ η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει πως ζούμε σε έναν οικονομικό παράδεισο. Μόλις 4-5 μήνες πριν!

Και όμως, ήδη οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις ξένων οίκων και διεθνών οργανισμών, έλεγαν πως οδεύουμε με ταχύτητα προς τη χρεοκοπία. Μέχρι και η περίφημη Fitch Ratings, προανήγγειλε σαφώς την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Έλεγε τον περασμένο Μάιο, ότι «πιθανόν να μειώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, καθώς η έλλειψη μεταρρυθμίσεων δεν διευκολύνει την αντιμετώπιση της κρίσης»! Τι απαντούσε τότε ο Γιάννης Παπαθανασίου; «Πολλοί προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της. Θα διαψευσθούν!»

Και κάπως έτσι συνεχιζόταν το παραμύθι, μέχρι τη στιγμή που κάποιοι είπαν τέρμα η πλάκα! Το κοντέρ γράφει δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ και έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ! Δεν υπάρχει περιθώριο κανένα. Τα εξαντλήσαμε, όταν επί εννέα χρόνια που είμαστε στην Ευρωζώνη, μπορέσαμε να περιορίσουμε το έλλειμμά στα όρια του συμφώνου σταθερότητας, μόλις για κάποιους μήνες το 2006!

Τα εξαντλήσαμε, όταν το 2004 παραδεχθήκαμε επισήμως, ότι στέλνουμε νοθευμένα στοιχεία για το έλλειμμα συνεχώς, από το 2000 και μετά. Το εξαντλήσαμε, όταν τον περασμένο Ιούνιο αλλά και τον Οκτώβριο, στέλναμε στοιχεία για το έλλειμμα, που απείχαν έτη φωτός από την πραγματικότητα. Το εξαντλήσαμε, όταν αθετήσαμε τις επανειλημμένες δεσμεύσεις μας για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Και ξαφνικά πέσαμε από τα σύννεφα! Η υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch Ratings σε επίπεδα Αφρικανικής χώρας, ο κίνδυνος τα ελληνικά ομόλογα να μην γίνονται αποδεκτά, η ανάδειξη της χώρας μας ως του αδύναμου κρίκου της ευρωζώνης, θα μας υποχρεώσει πλέον να κάνουμε με ταπεινωτικό τρόπο, αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει οικεία βουλήσει!

Είναι ολέθριο για το κύρος της χώρας, να σε αντιμετωπίζουν άπαντες ως κατεργάρη. Ακόμη και αν καταφέρεις να επιβιώσεις, όλοι θα σε βλέπουν πλέον με περισσή καχυποψία. Αυτή είναι και η διαφορά μας, με την επίσης σε δραματική κατάσταση Ιρλανδία.