30/10/09

Υπάρχει ίχνος λογικής, σε όσα αφορούν τα Stage;



31 Οκτωβρίου 09

Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες, αν έφτανε στο ΙΚΑ ή στην επιθεώρηση εργασίας, μια καταγγελία για «μαύρη εργασία» στην επιχείρησή σας; Ότι για παράδειγμα, απασχολείτε σε καίριες θέσεις προσωπικό που είναι ανασφάλιστο, αμείβεται με το ήμισυ του βασικού μισθού και δεν έχει εργασιακά δικαιώματα. Τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση;

Πρώτον, θα ερχόταν το ΙΚΑ , θα σας μήνυε, θα επέβαλε ένα βαρύτατο πρόστιμο και, θα σας υποχρέωνε να καταβάλετε αναδρομικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τελευταίο ευρώ!

Δεύτερον, θα έπρεπε να απολογηθείτε ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, όπου πιθανότατα θα καταδικαζόσασταν, για το αδίκημα της μη καταβολής δεδουλευμένων, αφού ο νόμος απαγορεύει αμοιβές κατώτερες από την ΕΣΣΕ και για το αδίκημα της εισφοροδιαφυγής.

Τρίτον, πάλι ενώπιον της δικαιοσύνης, θα έπρεπε να γίνει ο υπολογισμός των χρημάτων που πρέπει να καταβάλετε ως αποζημίωση στο προσωπικό σας, αφού ουσιαστικά τους «κλέβατε» κάθε μήνα.

Όλα αυτά θα συνέβαιναν, αν ήσασταν επιχειρηματίας, ή ελεύθερος επαγγελματίας. Αν όμως είσαστε το ελληνικό δημόσιο, ΔΕΚΟ, η ΟΤΑ, τότε δεν τρέχει απολύτως τίποτα! Μπορείτε με μια απλή υπουργική απόφαση, να βαφτίζεται το κρέας ψάρι και να έχετε εργατικό δυναμικό, τόσο φτηνό, που πιο φτηνό δεν γίνεται!

Μόλις €450 μηνιαίως και μάλιστα χωρίς ασφαλιστικές εισφορές! Σχεδόν τσάμπα, αν αναλογιστείτε πως ένας μισθωτός στο δημόσιο, με τις εισφορές, τα δώρα και τα επιδόματα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στοιχίζει λιγότερο από €2000- €2200 το μήνα!

Ακούγεται παράλογο, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Μερικές δεκάδες χιλιάδες, άγνωστο πόσοι ακριβώς, νέοι στην πλειονότητά τους, προσφέρουν κανονική και σε κάποιες περιπτώσεις εξειδικευμένη εργασία, έναντι 2,5 ευρώ την ώρα(!!!) Αυτό είναι το ποσό!

Αμοιβή εξευτελιστική, που θα απαξίωνε κάθε λογικός άνθρωπος, όσο μεγάλη και να ήταν η ανάγκη του για εργασία, με μοναδικό κίνητρο την πιθανή μονιμοποίηση στο δημόσιο! Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, αφού το Σύνταγμα και οι νόμοι το απαγορεύουν!

Και τι μένει; Τα γνωστά... Συλλαλητήρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Κλειστό πλέον καθημερινά το κέντρο της Αθήνας, χάος στους δρόμους, κάθετη πτώση της όποιας εμπορικής κίνησης. Και όπως φαίνεται το θέμα θα τραβήξει για καιρό, καθώς τα κόμματα μυρίστηκαν πελάτες. Την συμπαράσταση στα αιτήματα της «Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στα Stage», εκφράζουν επισήμως τα κόμματα της αριστεράς και το ΛΑΟΣ.

Τι ζητούν οι πρώην και νυν εργαζόμενοι στα Stage; «Να γίνει άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίηση όλων στο Δημόσιο, αλλά και να καταβληθούν αναδρομικά, όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα»!
Υπάρχει άραγε ίχνος λογικής, σε όσα συμβαίνουν γύρω από το θέμα των Stage;