16/10/09

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ!


17 Οκτωβρίου 09

Είναι εντυπωσιακή η ορμή, με την οποία η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της. Ο πρωθυπουργός είχε προετοιμάσει πολύ προσεκτικά τα πρώτα της βήματα. Στόχος πρώτος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.


Ο Γιώργος Παπανδρέου φάνηκε να γνωρίζει καλά πως ακόμη και αν ο λαός τον επιδοκίμασε με την ισχυρή αυτοδυναμία που του έδωσε, παραμένει δύσπιστος, επιφυλακτικός και καχύποπτος. Αυτός είναι και ο λόγος που το μπαράζ των θεσμικών πρωτοβουλιών με το καλημέρα, αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες.

Από την εξαγγελία του νέου εκλογικού νόμου, μέχρι την αναβάθμιση του κοινοβουλίου, από τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας, μέχρι την επιβολή της αξιοκρατίας. Δεν ξέρω πόσο χρόνια πρέπει να γυρίσει κανείς πίσω, για να βρει αποδοχή (και υποδοχή), αντίστοιχη με αυτή που η κοινή γνώμη επιφύλαξε στον Γιώργο Παπανδρέου.

Είναι εντυπωσιακό για παράδειγμα, πως σχεδόν 8 στους 10 πολίτες είδαν με θετικό μάτι τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι πως η κακή εικόνα, η ακινησία και η έλλειψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση της ΝΔ, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, μεγέθυνε σήμερα τις θετικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο ας μην παραβλέψουμε δύο δεδομένα. Πως ακόμη η κυβέρνηση διάγει το μήνα του μέλιτος, (που οσονούπω τελειώνει) και πως όλες οι θεσμικές πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν ήταν εύηχες, είχαν σχεδιαστεί με την άνεση του χρόνου και το σημαντικότερο δεν διαφωνεί κανείς!

Δυστυχώς στην πολιτική αυτά συμβαίνουν σπάνια και, διαρκούν ελάχιστα. Αρκεί μόλις μια στιγμή του χρόνου, για να θαμπώσει και να τσαλακωθεί και η πιο λαμπερή εικόνα. Ειδικά όταν τα σωρευμένα προβλήματα είναι πολλά και πιεστικά, όπως στη δική μας περίπτωση.

Αυτά που θα κληθεί αύριο το πρωί να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, του δίνουν τόσες πιθανότητες να βγει αλώβητος, όσες θα είχε αν βάδιζε σε ένα ναρκοπέδιο. Σε κάθε βήμα της κυβέρνησης του από εδώ και πέρα, θα κρύβεται μια νάρκη. Η δραματική κατάσταση της οικονομίας, οι αφόρητες πιέσεις από την Ε.Ε. για λιγότερες δαπάνες και περισσότερα έσοδα, οι μαύρες τρύπες στα ταμεία, τα νοσοκομεία, την παιδεία, στην απασχόληση, είναι εκρηκτικό μείγμα.

Κάποιοι είπαν πως η ιστορία της COSCO, είναι ένα δυνατό crash test για την κυβέρνηση. Αστεία πράγματα! Είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά σε όσα έρχονται. Ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει πως δεν έχει πίστωση χρόνου. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, θα αποκαλύψουν και τις προθέσεις του και τον δρόμο που σκοπεύει να βαδίσει.

Με την ολοκλήρωση τα μεσάνυκτα της Κυριακής της ονομαστικής ψηφοφορίας, τελειώνει ουσιαστικά η περίοδος χάρητος. Ο χρόνος επομένως, μετράει επισήμως από τη Δευτέρα το πρωί!