11/9/09

Ποιός θα τολμήσει την επανάσταση;


Πιστεύει κανείς σήμερα, πως εδώ που φτάσαμε ως χώρα, αρκεί μια ακόμη "συμβατική" κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση σαν αυτή που απέρχεται; Που όλα λειτουργούν για το καλό της παράταξης, σε ενα- ούτως ή άλλως χρεοκοπημένο και διεφθαρμένο- διαχειριστικό πλαίσιο! Που κατάφερε να βουλιάξει ακόμη βαθύτερα τη χώρα!


12 Σεπτεμβρίου 09

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως το κλίμα δεν θυμίζει εκλογές. Δεν υπάρχει τίποτε που να παραπέμπει σε προεκλογική ατμόσφαιρα. Οι πολίτες μοιάζουν μέχρι στιγμής, να αντιμετωπίζουν με αδιαφορία όσα συμβαίνουν γύρω τους και αφορούν τις επικείμενες εκλογές.

Και πως αλλιώς να γινόταν... Οι συνήθεις βαρετές αντιπαραθέσεις, οι εντελώς προβλέψιμες απόψεις, το ανελέητο λιβάνισμα των αρχηγών, οι χωρίς νόημα κοκορομαχίες. Αυτά που βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα όλο τον χρόνο, αυτά βλέπουμε και τώρα.

Τα ίδια πρόσωπα, στους ίδιους ρόλους. Ξέρεις την ερώτηση, ξέρεις και την απάντηση. Απλώς η δοσολογία έχει αυξηθεί τόσο, που πλέον όλο αυτό το πανηγύρι είναι περισσότερο βαρετό από ποτέ!

Το μόνο που ευτυχώς ακόμη δεν είδαμε και, μακάρι να μην το δούμε, είναι η συνήθης κουρελαρία των αεροπανό, των αφισών, των φυλλαδίων και της υπαίθριας διαφήμισης. Ειδικά για την υπαίθρια διαφήμιση, ο υπουργός εσωτερικών αλλά και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκαν στη διακομματική να μην γίνει χρήση, λόγω των γνωστών θεμάτων νομιμότητας κλπ. . Θα δείξει αν θα το τηρήσουν.

Όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Η λογική λέει πως κάτω από τις συνθήκες που διεξάγονται αυτές οι εκλογές, έπρεπε να υπήρχε αυξημένο, περισσότερο από πότέ το ενδιαφέρον του κόσμου. Τουλάχιστον αυτό θα επέβαλε η συγκυρία. Είναι παραπάνω από προφανές πως η χώρα μας διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση.

Η οικονομία είναι στο χείλος της κατάρρευσης. Βασικοί δείκτες που αποτυπώνουν την κατάσταση και κυρίως την κατεύθυνση της χώρας, επιδεινώνονται. Δεν μπορεί η Ελλάδα σήμερα να υπολείπεται του Καζαχστάν, της Τυνησίας και της ...Μποτσουάνας στην ανταγωνιστικότητα. Να κατεβαίνει στη σχετική λίστα 3-4 θέσεις το χρόνο!

Δεν είναι δυνατόν να είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης στην έρευνα, (οι δαπάνες είναι μόλις στο 25% του ευρωπαϊκού μέσου όρου)! Δεν γίνεται να πιάνουμε πάτο στη διαφθορά, στη γραφειοκρατία, στη φοροδιαφυγή, παντού! Οι εταίροι μας να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και εμείς προς τα πίσω!

Δυστυχώς τα προβλήματα που μας πνίγουν, δεν λύνονται ούτε με αόριστες υποσχέσεις, ούτε με συγνώμες, ούτε με αυτοκριτική. Δεν αρκεί να παγώσουν οι αυξήσεις των δημοσίων υπάλλήλων και να μειωθούν οι υπερωρίες και τα οδοιπορικά. Αστεία πράγματα.

Είναι προφανές πως αυτό που χρειάζεται είναι μια μικρή επανάσταση, που θα ανατρέψει αντιλήψεις, νοοτροπίες και κατεστημένες καταστάσεις. Ο κύριος Καραμανλής δεν το τόλμησε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Άραγε θα το τολμήσει αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;