7/8/09

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις!




Χίλιες φορές τον Αύγουστο να μην υπάρχουν ειδήσεις, όπως λέει ο Ουμπέρτο Έκο, παρά αυτός ο καταιγισμός δυσάρεστων νέων, που μοιάζει με ριπή πολυβόλου!


8 Αυγούστου 09

Μα ούτε ένα καλό νέο... Είναι αλήθεια ότι αυτό το μπαράζ των ειδήσεων, που αφορούν την οικονομία και τις προοπτικές της, δεν χωνεύεται με τίποτα.

Πρώτη ήταν η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θεωρούσε ορατό το ενδεχόμενο, όταν θα αρχίσει στον υπόλοιπο κόσμο η οικονομική ανάκαμψη, η χώρα μας να μην μπορέσει να ακολουθήσει! Εκτός όπως έγραφε, αν γίνουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές και υπάρξει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο βεβαίως συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών υπάρχει επιδείνωση, με μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και κατακόρυφη αύξηση στις δαπάνες. Έναντι πρόβλεψης για αύξηση 15% στα έσοδα, καταγράφηκε μείωση 0,7%, ενώ το έλλειμμα μέσα σε 6 μήνες έφτασε τα 18,6 δις ευρώ (7,5% του ΑΕΠ)!

Έρχεται στη συνέχεια η έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που προβλέπει συνεχή επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, μείωση του ΑΕΠ, ραγδαία αύξηση των ελλειμμάτων και αύξηση της ανεργίας πάνω από το 10%. Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, προτείνει την άμεση λήψη 51(!) μέτρων, στην πλειοψηφία τους επώδυνων.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός μάλιστα, μας ανακηρύσσει ως πρωταθλητές στην παραοικονομία και υπολογίζει σε 65 δις, το μαύρο χρήμα που διακινείται ετησίως στην Ελλάδα. Ήτοι ποσοστό 25% του ΑΕΠ, ακριβώς το διπλάσιο του μέσου όρου των τριάντα χωρών μελών του ΟΟΣΑ.

Αν υπήρχε η δυνατότητα να φορολογηθεί αυτό το χρήμα, θα ήταν αρκετό για να μηδενίσει τα ελλείμματα και να περιορίσει σημαντικά το δημόσιο χρέος! Σημειωτέον, αταλάντευτα εδώ και τριάντα χρόνια η σύλληψη της φοροδιαφυγής, επαναλαμβάνεται μονότονα ως εθνικός στόχος, απ’ όλες τις κυβερνήσεις!

Αντίστοιχα δυσοίωνες διαπιστώσεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, κάνει στην τριμηνιαία έκθεσή του και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που μάλιστα θεωρεί ανέφικτη υπό τις παρούσες συνθήκες, την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οπότε τι γίνεται; Ότι γίνεται πάντα είναι η απάντηση. Να πως το είπε ο κ Παπαθανασίου: «όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι τελείωσαν τα ψέματα, η κρίση ανέδειξε προβλήματα ετών, κι αυτά που δεν έγιναν τα προηγούμενα 20 χρόνια είμαστε αναγκασμένοι για το συμφέρον του τόπου να τα κάνουμε τώρα».

Πως θα γίνει αυτό; Όπως συμβαίνει πάντα. Ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου ενόψει εκλογών. Όπως ακριβώς δύο χρόνια πριν! Εξαγγελίες, ευνοϊκές ρυθμίσεις, πακέτα ενισχύσεων κλπ. Γύρω στα 9 δις ευρώ, έχει ήδη μέσα το καλάθι των εκλογών!