30/7/09

Όταν τα ελλείμματα τρέχουν γρηγορότερα από τα τραίνα!



31 Ιουλίου 09


Κάθε τετραμελής Ελληνική οικογένεια πλούσια ή φτωχή, ακόμη και αν δεν έχει μπει ποτέ στη ζωή της σε τραίνο, χρωστάει σήμερα για τον ΟΣΕ 3600 ευρώ!


Η λογική των αριθμών καμιά φορά, είναι τόσο αντικειμενική, που δεν χρειάζονται περαιτέρω επιχειρήματα. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του ΟΣΕ.

Το 1998 καθώς ο ΟΣΕ είχε χρέη 500 δις δραχμών (περίπου 1,5 εκ. ευρώ), η κυβέρνηση εξαγγέλλει πομπωδώς, επιχειρηματικό σχέδιο που υποτίθεται θα ορθολογικοποιεί τα δρομολόγια, θα λύνει χρόνια προβλήματα του οργανισμού και θα τον καθιστά κερδοφόρο. Έτσι βάσει σχεδίου, σε δέκα χρόνια ο ΟΣΕ δεν θα ξέρει τι να κάνει τα εκατομμύρια που θα του περισσεύουν!

Παρ’ όλα αυτά το 2003, το χρέος του ΟΣΕ έχει ανέλθει στα 2,5 δις και ας έχουν διαγραφεί ελλείμματα 1,8 δις όπως καταγγέλλει τότε οργίλος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής. «Σήμερα ο ΟΣΕ έχει έλλειμμα 400 εκ δραχμές (1.2 εκ. Ευρώ) την ημέρα» δηλώνει και καταγγέλλει την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για κακοδιαχείριση.

Και όμως το 2006 με κυβέρνηση ΝΔ πλέον, το χρέος του ΟΣΕ έχει εκτοξευθεί στα 5,2 δις και αυξάνεται μάλιστα με ρυθμό 2 εκ. την ημέρα. Το 2007 φτάνει στα 7,5 δις, ενώ σήμερα 10 χρόνια μετά, στο ιλιγγιώδες ποσό των 9 δις. Όσο θα στοίχιζε στη χώρα η διοργάνωση δύο ολυμπιάδων!

Με μια απλή διαίρεση, προκύπτει πως κάθε τετραμελής Ελληνική οικογένεια, πλούσια ή φτωχή, χρωστάει σήμερα για τον ΟΣΕ 3600 ευρώ! Μακάρι όμως η ιστορία να τελείωνε εκεί... Να υπήρχε ας πούμε η δυνατότητα, κάθε οικογένεια να πληρώσει 3600 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί το χρέος.

Και όμως ακόμη και έτσι, την επόμενη χρονιά θα είχε συσσωρευτεί ένα νέο χρέος 360 ευρώ ανά οικογένεια. Ατυχώς στον ΟΣΕ, τα ελλείμματα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τα τραίνα, αφού πλέον αυξάνονται κατά 2,8 εκ. ευρώ την ημέρα!

Δυστυχώς αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα, που αποτυπώνουν τόσο εύγλωττα οι αριθμοί. Μπορεί να αλλάξει κάτι; Ασφαλώς όχι! Το μόνο που έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από τη συσσώρευση των χρεών, είναι η περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΣΕ και η αντιστροφή των ρόλων των πρωταγωνιστών!

ΥΓ. Ακόμη και το ΚΚΕ επιμένει να μην αλλάξει τίποτα. Ζητάει από τον λαό « να αντισταθεί στο ξεπούλημα του ΟΣΕ, που θα κάνει το τραίνο απρόσιτο για τον φτωχό κόσμο!». Τον φτωχό κόσμο που πληρώνει αγόγγυστα μέσω της φορολογίας τα ελλείμματα, ακόμη και αν δεν έχει μπει ποτέ στη ζωή του σε τραίνο!