24/7/09

Και όμως υπάρχει επικινδυνότερος ιός της γρίπης από τον Η1Ν1!



25 Ιουλίου 09

Έχουμε ήδη τα πρώτα σημάδια, από την εμφάνιση της «τηλεοπτικής γρίπης» που μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους πανδημία. Πανδημία πανικού! Ένας θεός ξέρει τι έχουμε να ακούσουμε από εδώ και πέρα!



Ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου, με ύφος σχεδόν βλοσυρό, ζητούσε «εδώ και τώρα» μια απάντηση. Θα ανοίξουν ή δεν θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη; Πρέπει ή δεν πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει την αναστολή της έναρξης του σχολικού έτους; Και γιατί δεν έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις , ώστε να ξέρει ο «κοσμάκης» τι θα γίνει;

Όσο οι καλεσμένοι στο δελτίου του, επιστήμονες όλοι, δεν του απαντούσαν όπως ήθελε, με ένα «ναι ή ένα όχι», τόσο εκείνος επέμενε εμφανώς εκνευρισμένος. Μάταια προσπαθούσαν να του εξηγήσουν πως είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί τώρα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, περισσότερα δεδομένα και όταν έλθει η ώρα, τότε θα εκτιμηθεί η κατάσταση. Θα προσμετρηθούν τα θετικά και τα αρνητικά και θα παρθεί η απόφαση.

Του έλεγαν όλοι, πως είναι νωρίς σήμερα να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι θα πρέπει να γίνει σε 40- 50 ημέρες. Του επισήμαναν ακόμη πως δεν προκύπτει λόγος πανικού, πως τα δεδομένα δεν είναι δα και δραματικά και πως τέλος πάντων υπάρχουν σενάρια και σχεδιασμός, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πρόβλημα. Ατυχώς όμως, ο ψύχραιμος και καθησυχαστικός λόγος των ειδικών, τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που διατύπωσαν, δεν στάθηκαν αρκετά να πείσουν τον παρουσιαστή μας.

Μόλις ολοκληρώθηκε η κουβέντα και αποχώρησαν από τα παράθυρα οι καλεσμένοι, εκείνος άρχισε πάλι απτόητος να μιλάει με ένταση και στόμφο, για «τον επερχόμενο εφιάλτη», για «πανικό», για «τρόμο», για «θύματα», για «συναγερμό» και άλλα συναφή. Μάλιστα το ρεπορτάζ για τη νέα γρίπη που προβλήθηκε αμέσως μετά, ήταν τόσο τρομολάγνο που ένιωθες την ανάγκη να κρυφτείς από το φόβο σου!

Είναι άραγε τα πρώτα σαφή σημάδια, από την εμφάνιση της «τηλεοπτικής γρίπης»; Ενός ιού που δυστυχώς είναι σε θέση να προκαλέσει άλλου είδους πανδημία. Πανδημία πανικού!

Αν αναλογιστείτε πως ακόμη είναι Ιούλιος, είναι εύκολα αντιληπτό τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβρη και μετά. Όταν το πρόβλημα της γρίπης προφανώς θα ενταθεί, όταν θα ξεκινήσει η νέα τηλεοπτική περίοδος και ο ανταγωνισμός των καναλιών, όταν θα επιστρέψουν στα παράθυρά τους οι «επί παντός επιστητού» ειδικοί.
Ένας θεός ξέρει τι έχουμε να ακούσουμε πάλι!

ΥΓ.«Η διασπορά του ιού του πανικού και του φόβου, ενδέχεται να αποβεί περισσότερο επιζήμια για τη δημόσια υγεία, από ό,τι ο ίδιος ο ιός της νέας γρίπης. Πρέπει οι εμπλεκόμενοι στην ενημέρωση να συμβάλουν στην αποτροπή δημιουργίας κλίματος τρομολαγνείας», αναφέρει εύστοχα σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.