8/5/09

Η ψωροκώσταινα του 60 ζει!


9 Μαίου 09

Και όμως ακόμη και σήμερα, όπως ακριβώς συνέβαινε δεκαετίες πριν, έρχονται στιγμές που διαπιστώνεις το χάος που χωρίζει την σύγχρονη Ελλάδα, από άλλες ανεπτυγμένες χώρες.


Κάποτε, τρεις- τέσσερις δεκαετίες πριν, οποίος επέστρεφε στην Ελλάδα από το εξωτερικό- κυρίως από τις χώρες της Δύσης- είχε να λέει για το πόσο διαφορετικά ήταν εκεί τα πράγματα. Πρώτα απ’ όλα ήταν ο πλούτος, οι υποδομές και η ανάπτυξη. Η αφθονία σε καταναλωτικά αγαθά! Μετά ήταν ο τρόπος που λειτουργούσε η δημόσια διοίκηση! Αξιόπιστη και σοβαρή, απέναντι σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις. Που ακόμη και για έναν μετανάστη που ξεκινούσε τη ζωή του το μηδέν, όλες οι διαδικασίες και οι συναλλαγές ήταν εύκολες. Χωρίς να απαιτούνται «γρηγορόσημα» και κάθε λογής λαδώματα.
Ενθουσιώδεις εξιστορήσεις, που φάνταζαν τότε στα «άμαθα» αυτιά μας ως ιστορίες από άλλο πλανήτη. Άλλωστε, η μοναδική γέφυρα τότε με τον έξω κόσμο, ήταν για τους περισσότερους οι διηγήσεις των Ελλήνων μεταναστών, κάθε φορά που επισκέπτονταν την πατρίδα. Μπορεί σήμερα οι ιστορίες αυτές να φαντάζουν υπερβολικές, όμως εκείνη την μακρινή εποχή, απηχούσαν την πραγματικότητα.
Τα χρόνια πέρασαν και ευτυχώς η Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη και αξιόπιστη δημοκρατία, έχοντας ταυτίσει τα συμφέροντά της με μερικές από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη. Είναι ισότιμο μέλος στην Ε.Ε., συμμετέχει στο σημαντικότερο παγκοσμίως οικονομικό λόμπι- την Ευρωζώνη και με βάση όλους τους δείκτες, συγκαταλέγεται μεταξύ των 20- 25 περισσότερο ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου!
Και όμως ακόμη και σήμερα, όπως ακριβώς συνέβαινε δεκαετίες πριν, έρχονται στιγμές που διαπιστώνεις το χάος που χωρίζει την σύγχρονη Ελλάδα, από άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Σήμερα οι διαφορές μας μπορεί να μην είναι οικονομικές. Υπάρχουν όμως θέματα που δυστυχώς μας γυρίζουν πίσω, στις διαφορές της «ψωροκώσταινας» του 60 με τον υπόλοιπο κόσμο! Πως αλλιώς να σχολιάσει κανείς την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της δημοκρατίας κατά τη επίσημη επίσκεψη του στην Φινλανδία;
«Η προτροπή μου, είπε ο κύριος Παπούλιας, είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το 'φάρμακο' της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια, έλεγχος και η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής.... Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του, όσο το πάπλωμά του επιτρέπει.»
Δήλωση που κάνει αντιληπτή την εντύπωση που αποκόμισε ο πρώτος Έλληνας πολίτης, ώστε να κάνει την ασυνήθιστη αλλά ειλικρινή σύγκριση τη χώρα μας, με μια άλλη χώρα.
Όμως εντυπωσιακότερη ήταν η δήλωση της προέδρου της Φινλανδίας: «... το φάρμακο, που (σας) προτείνω, είναι η καλή διακυβέρνηση και η διαφάνεια σε τέτοιο βαθμό, που κανείς να μην μπορεί, ουσιαστικά να μην τολμάει, να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό.» Αναλογιστείτε μόνο τι θα είχε συμβεί αν τη αυτή δήλωση - υπόδειξη- την είχε κάνει, κάποιος Αμερικανός πρόεδρος!