29/4/09

Δίκαιο είναι, ότι και κομματικά ωφέλιμο!



30 Απριλίου

Είναι παντελώς ακατανόητο το γεγονός πως ακόμη και η απονομή δικαιοσύνης, είναι υποδεέστερη που κομματικού οφέλους!



Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν, πως για μια πολύκροτη υπόθεση, που απασχολεί ολόκληρη τη χώρα και την οποία ερευνούν ομού 13(!) εισαγγελείς, το (εισαγγελικό) πόρισμα που θα προέκυπτε, δεν θα ήταν ένα, αλλά... πέντε! Πέντε διαφορετικά πορίσματα και μάλιστα αντίστοιχα με την κομματική ταυτότητα των εισαγγελέων! Με άλλα λόγια οι 13 εισαγγελείς, αφού έχουν εξετάσει όλοι μαζί τους ίδιους μάρτυρες, έχουν μελετήσει όλοι τους ίδιους φακέλους, έχουν στα χέρια τους ακριβώς τα ίδια στοιχεία, συντάσσουν πέντε διαφορετικά πορίσματα και συντάσσονται αποκλειστικά με βάση την κομματική τους ταυτότητα! Θα πείτε δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο!
Ασφαλώς και συμβαίνει και μάλιστα τα πράγματα είναι λίγο ακόμη χειρότερα. Δεν είναι μόνο γεγονός πως οι εισαγγελείς είναι διορισμένοι κομματικοί εκπρόσωποι, είναι και το γεγονός πως κάποιοι από αυτούς, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την νομική επιστήμη! Άλλος εισαγγελέας είναι ψυχολόγος, άλλος πολιτικός επιστήμονας, άλλος οικονομολόγος, άλλος φυσικός! Και όμως τους ζητείται να καταθέσουν έγκυρη νομική άποψη, που θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη καταδίκη ή αθώωση, σε υπόθεση μάλιστα τόσο σοβαρή! Μοιάζουν στ’ αλήθεια παράλογα όλα αυτά.
Είναι όμως αντικειμενικά και αναμφισβήτητα γεγονότα και αφορούν την πολύκροτη υπόθεση Παυλίδη. Άραγε, πόσο πιο κραυγαλέο παράδειγμα υπάρχει για τον παράλογο τρόπο που επιχειρείται να απονεμηθεί δικαιοσύνη, όταν πρόκειται για διατελέσαντες υπουργούς.
Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του συντάγματος, οι βουλευτές της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής (παλαιότερα λεγόταν προανακριτική), ασκούν αρμοδιότητα εισαγγελέα. Εν προκειμένω λοιπόν, έχουμε 13 «εισαγγελείς» που οφείλουν αντικειμενικά και ανεπηρέαστα να καταθέσουν την έγκυρη άποψη τους, ως «λειτουργοί της δικαιοσύνης»! Και μάλιστα με αίσθημα ευθύνης, καθώς πρόκειται για υπόθεση που απασχολεί ολόκληρη τη χώρα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Και όμως, το σωστό και το δίκαιο είναι αυτό που συμφέρει το κόμμα! Αληθινό είναι ότι είναι και κομματικά συμφέρον!
Για κάθε λογικό άνθρωπο, είναι ακατανόητες οι λεκτικές ακροβασίες στα πέντε διαφορετικά πορίσματα, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τη διαφορετική άποψη. Αλλά κυρίως είναι ακατανόητο το γεγονός πως ακόμη και η απονομή δικαιοσύνης, είναι υποδεέστερη που κομματικού οφέλους!
Άραγε, αν για τη βουλή δεν είναι πρόβλημα μια «προανακριτική επιτροπή» με τόσο έντονες κομματικές αποχρώσεις, γιατί να είναι πρόβλημα για τη Δικαιοσύνη: