27/11/09

Όταν η σιωπή είναι χρυσός!



28 Νοεμβρίου 09

Κατ’ αρχήν ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, αποκαλύπτει την προηγούμενη Τρίτη στους δημοσιογράφους, ότι είχε ενημερώσει στις 2 Σεπτεμβρίου τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος. Του είχε πει, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, ότι «το έλλειμμα ήταν ήδη 8% και έβαινε προς διψήφιο νούμερο»!

Αυτό ουδόλως εμπόδισε βεβαίως τον κ. Καραμανλή, μόλις τρεις ημέρες μετά, να κάνει λόγο υπερηφάνως στη ΔΕΘ, για έλλειμμα μόλις 6%! Μάλιστα θα πει πως «δεν χάθηκε και ο κόσμος αν για ένα ή και δύο χρόνια, το έλλειμμα ξέφευγε. Πολλές χώρες θα το βιώσουν αυτό».

Μάλιστα στις 30 Σεπτεμβρίου (τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές), η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στέλνει επισήμως στη Eurostat την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του 2009 θα είναι 6%, με τις γνωστές συνέπειες.

Όμως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου είχε στις 8 Σεπτεμβρίου ενημερωθεί από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για τα ακριβή στοιχεία του ελλείμματος. Στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έλλειμμα μεγαλύτερο του 7%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ επισήμως εκτιμούσαν και δήλωναν, πως το έλλειμμα στο τέλος του 2009 θα είναι 8%.

Ήξεραν και στα δύο κόμματα την αλήθεια, αλλά για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα, έδινε τη δική του εκδοχή αν και είναι προφανές πως ο βαθμός της συνενοχής, δεν είναι ο ίδιος.

Ο κύριος Προβόπουλος επέλεξε προεκλογικώς να σιωπήσει και μάλλον έκανε καλά, προστατεύοντας έτσι και το κύρος της ΤτΕ. Και αυτό, παρότι λογικά ο ίδιος θα ένιωθε άβολα, γνωρίζοντας και την κοροϊδία προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και πως ότι τα εξωπραγματικά στοιχεία που στέλναμε στην Ε.Ε., θα μας καθιστούσαν κάποια στιγμή περίγελο.

Παρ’ όλα αυτά δύσκολα θα τον κατηγορήσει κανείς για τη σιωπή και την συγκράτηση που επέδειξε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως ατυχώς όλα όσα δεν είπε προεκλογικά ο κ. Προβόπουλος, τα είπε μαζεμένα αμέσως μετά, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά και στην ελληνική οικονομία και στο κύρος της χώρας, αλλά και στην τράπεζα που διοικεί.

Όλα όσα είπε για το ενδεχόμενο αδυναμίας των Ελληνικών Τραπεζών να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, για την αδυναμία αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, κυρίως όμως για την «ισορροπία τρόμου» στην οποία έχουμε περιέλθει, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει το πάρτι. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, το χρηματιστήριο κατέρρευσε, η ανησυχία για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας εντάθηκε, η φημολογία οργίασε και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για τη οικονομία μας πολλαπλασιάστηκε!

Όλα αυτά ακριβώς τη στιγμή που η χώρα μας αναζητεί διέξοδο, στα αδιέξοδα που έχει περιέλθει η οικονομία! Είναι πρωτοφανές αυτό που πέτυχε ο συνήθως προσεκτικός και εγκρατής κ. Προβόπουλος. Ότι θα πετύχαινε για παράδειγμα η δήλωση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ότι ο στρατός μας αδυνατεί να υπερασπισθεί αποτελεσματικά την ακεραιότητα της χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου