9/10/09

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;


Ίσως εδώ που φτάσαμε, να είναι επιτακτικότερη η ανάγκη να αλλάξουν οι πολίτες άποψή για την πολιτική και τη Δημοκρατία μας, παρά να ανακάμψει η οικονομία!

10 Οκτωβρίου 09

Η στήλη έχει επιμείνει πολλές φορές, πως πλέον δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία για να βγούμε από το θλιβερό μας τέλμα. Η λύση δεν είναι να φύγει μια κακή και κουρασμένη κυβέρνηση, για να έλθει μια άλλη ξεκούραστη και ορεξάτη.

Αν και ο κ. Παπανδρέου επιχειρήσει να διαχειριστεί την εξουσία με τον τρόπο που το έκαναν όλες οι κυβερνήσεις, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ακόμη και αν έχει τις καλύτερες προθέσεις, θα αποτύχει. Και αν αποτύχει θα είναι αυτός που θα κλείσει πίσω του την πόρτα με πάταγο! Ο τελευταίος ενός κύκλου της πολιτικής ζωής, νικημένος από την ανυποληψία και τη φαυλότητα.

Αντίθετα αν τα καταφέρει, θα έχει πεδίο δόξας λαμπρό! Θα είναι ο πρώτος πολιτικός που το όνομά του θα ταυτιστεί με μια καινούργια εποχή, που θα βάλει σε νέα τροχιά τη χώρα.

Γράφαμε, πως εκεί που φτάσαμε δεν αρκούν αόριστες ή ανεδαφικές υποσχέσεις και οικονομίστικη λογική. Η γιγάντωση των προβλημάτων απαιτεί μια μικρή επανάσταση, που θα αλλάξει τα πάντα. Που θα ανατρέψει παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και, θα δώσει νέα πνοή στην πολιτική.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου πρωθυπουργού είναι ενθαρρυντικά. Το γεγονός πως η κυβέρνησή επιτέλους απαρτίζεται στην πλειονότητά της από νέους ανθρώπους, με πλούσιο βιογραφικό και αρκετή εμπειρία στον τομέα τους, χωρίς απαραιτήτως να διαθέτουν κομματικά ένσημα, είναι ενθαρρυντικό.

Το γεγονός και μόνο, πως επί μισή ώρα στο υπουργικό συμβούλιο, ο Συνήγορος του Πολίτη, αποδομούσε με επιχειρήματα – ενώπιον της κοινής γνώμης- τις πρακτικές διοίκησης των υπουργών διαχρονικά, ήταν ενθαρρυντικό! Το γεγονός πως τις απερχόμενες ορδές του γαλάζιου στρατού που είχε κατακλύσει τη δημόσια διοίκηση, δεν θα αντικαταστήσουν ορδές «πρασινοφρουρών» είναι ενθαρρυντικό.

Επειδή εύκολα ενθουσιαζόμαστε και γρήγορα ξεχνάμε, λίγους μόλις μήνες πριν, ο αφορισμός της πολιτικής είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Η μια δημοσκόπηση κατέγραφε πως εννιά στους δέκα πολίτες αρνούνταν να εμπιστευτούν τα πολιτικά κόμματα, ενώ επτά στους δέκα θεωρούσαν διεφθαρμένο όλο το πολιτικό μας σύστημα! (ΚΑΠΑ research - ΒΗΜΑ).

Μια άλλη κατέτασσε τα κόμματα στην τελευταία(!) θέση της εμπιστοσύνης των πολιτών, μεταξύ όλων των θεσμών της κοινωνίας, ενώ ο «κανένας» υπερείχε συντριπτικά ως ο καταλληλότερος για να λύσει τα προβλήματα! (Public Issue – Καθημερινή)

Ίσως λοιπόν εδώ που φτάσαμε, να είναι επιτακτικότερη η ανάγκη να αλλάξουν οι πολίτες την άποψή τους για την πολιτική και τη Δημοκρατία μας, παρά να ανακάμψει η οικονομία. Και μάλλον ο κ. Παπανδρέου το γνωρίζει καλά αυτό, όπως δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου