26/5/09

Αναξιοκρατία παντού!


26 Μαίου
Τι φταίει για το χάλι μας; Γιατί όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο; Τρεις διαφορετικές απόψεις, από ξεχωριστή οπτική γωνιά η κάθε μια, συμφωνούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αναξιοκρατία!

Άραγε γιατί φτάσαμε ως χώρα, εδώ που φτάσαμε; Ποιες είναι οι αιτίες αυτής της πρωτοφανούς παρακμής; Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει να κινηθούν τα πράγματα προς τα εμπρός; Ποιος ευθύνεται για την πρωτοφανή ανυποληψία της κάθε λογής εξουσίας, της κάθε λογής ηγεσίας; Γιατί βουλιάζουμε κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά στο βούρκο; Για ποιο λόγο ζέχνει η χώρα όλη από την οσμή των σκανδάλων;

Η άποψη που διατύπωσε με γενναιότητα και ειλικρίνεια ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος(1), που γνωρίζει τα πράγματα καλύτερα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μίλησε για την έλλειψη ηθικών αρχών, την απουσία εντιμότητας, αξιοπρέπειας, συνείδησης καθήκοντος και ευθύνης. «Αυτά δεν υπάρχουν πια στον τόπο μας» είπε επί λέξη.

Ο κ. Στεφανόπουλος είπε κάτι ακόμη. Χαρακτήρισε τον κομματισμό και την αναξιοκρατία, ως την αιτία γέννησης των αλλεπάλληλων σκανδάλων. «Ο κομματισμός συνεπάγεται την επιλογή προσώπων μη κατάλληλων για τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται...» ενώ «...η αναξιοκρατική επιλογή έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν ηθικές αξίες και να καταλήγουν στα σκάνδαλα και στη διαφθορά».
Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει, ποιος μπορεί να αρθρώσει πειστικό αντίλογο;

Την ίδια ώρα, ένας από τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Σταμάτης Κριμιζής, επικεφαλής διαστημικών προγραμμάτων της ΝΑΣΑ, το είπε λίγο διαφορετικά (2): «Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει επιδημία αναξιοκρατίας. Βρίσκεις άτομα σε θέσεις κλειδιά, που δεν έχουν ούτε την ικανότητα, ούτε το ελατήριο για να ενεργήσουν για το καλό της χώρας».

Οδυνηρή διαπίστωση, που τον οδηγεί στο να συμβουλεύσει έναν προικισμένο νέο, με όνειρα, αλλά και έφεση στη μελέτη: «να φύγει από την Ελλάδα και να πάει στο εξωτερικό. Οι αξίες που κυριαρχούν στην Ελλάδα, δεν είναι αυτές που θα του επιτρέψουν να προοδεύσει», λέει με πόνο ψυχής ο διαπρεπής καθηγητής.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα άποψη επί του θέματος, εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο (3): «Σήμερα στην Ελλάδα, όσοι θέλουν και μπορούν (να πάνε μπροστά), βλέπουν τις προοπτικές τους να παραγράφονται», και ανέφερε ως αιτίες μεταξύ άλλων, την διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση, την υποβαθμισμένη παιδεία και τις πελατειακές σχέσεις, που όπως είπε, έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Είναι τρεις διαφορετικές διατυπώσεις, που συνέπεσαν χρονικά! Τρεις αιχμηρές απόψεις, από διαφορετική οπτική γωνία η κάθε μια, αλλά που συμφωνούν με αυτά που ολοένα και περισσότεροι «κανονικοί άνθρωποι» πιστεύουν. Ότι η χειρότερη όψη της σημερινής πραγματικότητας, έχει στην ετικέτα της την "αναξιοκρατία". Είναι ο κοινός παρανομαστής τριών διαφορετικών προσεγγίσεων.

«Ουδείς προφήτης δεκτός εν τη πατρίδι αυτού» γράφει η Καινή Διαθήκη (κατά Λουκά Δ’). Δηλαδή, δύσκολα αναγνωρίζεται η αξία ενός ανθρώπου στον τόπο που γεννήθηκε και ζει. Αυτά δύο χιλιετίες πριν.

Σήμερα, αρκεί η ένταξη στον κομματικό στρατό, η προσήλωση στους στόχους του κόμματος και η τυφλή υποταγή στον αρχηγό, για να αναδειχθείς προφήτης στον τόπο σου....Με λιμουζίνα και οδηγό. Σε ΔΕΚΟ, στο Δ.Σ. κοινωφελούς οργανισμού, σε υψηλή θέση στον κρατικό μηχανισμό! Ένας προφήτης, μα τι προφήτης!

1. 11/5 ομιλία στην εκδήλωση business week 2009
2. 7/5 συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία
3. 10/5 Γεν. Συνέλευση ΣΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου