22/5/09

Πως λέγεται στα αγγλικά το φιλότιμο;

22 Μαίου 09
Επειδή ο κόσμος είναι μικρός, κάποιος μίλησε στους Άγγλους για το φιλότιμο. Μόνο έτσι εξηγούνται όσα συμβαίνουν στη Βρετανία.


«Για πες μου σε παρακαλώ, ...υπάρχει στα Αγγλικά η λέξη φιλότιμο;» Κλασσικό κλισέ που χρησιμοποιείται συχνά- πυκνά από διάφορους «συνέλληνες», προκειμένου να αποδείξουν πως μόνο εμείς οι Έλληνες, γνωρίζουμε από φιλότιμο και κανείς άλλος στον κόσμο. Ως εκ τούτου, αφού οι ξένοι αγνοούν την ύπαρξη της λέξης, φυσικό είναι να αγνοούν και το νόημα της.

Για την ιστορία, αν ανατρέξετε στο σχετικό λήμμα του λεξικού, θα διαπιστώσετε πως φιλότιμο είναι «η αυξημένη ευαισθησία κάποιου σε σχέση με την προσωπική τιμή, την αξιοπρέπειά του και γενικότερα με την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι γι΄ αυτόν. Επίσης η προθυμία, η ευσυνειδησία, στην εκτέλεση του καθήκοντος, της εργασίας».

Το ερώτημα είναι, αν όντως τα πράγματα είναι έτσι. Αν δηλαδή, έχοντας την πατέντα ως αποκλειστικοί χρήστες παγκοσμίως, διαθέτουμε όντως φιλότιμο. Για παράδειγμα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην κεντρική πολιτική σκηνή το επιβεβαιώνουν; Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και ο τρόπος που τα διαχειριστήκαμε, τα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν και ο τρόπος που αντέδρασαν, πιστοποιούν την φιλοτιμία των Ελλήνων; Ή μήπως αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο; Ότι δηλαδή δεν υπάρχει φιλότιμο!

Ας μην επιχειρήσουμε να απαντήσουμε, θεωρώντας πως πρόκειται για ψευτοδίλημμα, αφού και μόνο η καταγωγή μας, το DNA μας, αρκούν για να αποδείξουν την ύπαρξη του φιλότιμου. Άλλωστε το είπαμε, η λέξη φιλότιμο, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο λεξικό του κόσμου.

Θα αναρωτηθείτε βεβαίως, πως ζουν χωρίς φιλότιμο στις άλλες χώρες της Ευρώπης; Χωρίς αυξημένη ευαισθησία, χωρίς προσωπική τιμή, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς ευσυνειδησία στην εκτέλεση του καθήκοντος; Χωρίς όλες αυτές τις Ελληνικές αρετές;

Φαίνεται πως ο κόσμος είναι μικρός και το μυστικό διέρρευσε. Κάποιος μίλησε στους Άγγλους για και το Ελληνικό φιλότιμο. Μόνο έτσι εξηγούνται όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στη Βρετανία. Για παράδειγμα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε γιατί εισέπραττε από τη βουλή επίδομα ενοικίου κατά τι μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά πλήρωνε!
Κάποιοι άλλοι κατηγορήθηκαν για δαπάνη 4,47 λιρών για σκυλοτροφή, ή για 115 λίρες συν ΦΠΑ για την αγορά λαμπτήρων! Υπήρχαν βέβαια και σοβαρότερες καταγγελίες για δαπάνες πολλών χιλιάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μεν νόμιμες, όχι όμως και ηθικές.

Αυτή η ιστορία εν τέλει, είχε ως κατάληξη την παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, που ναι μεν καμία ευθύνη δεν είχε, είχε όμως την ευθιξία, θεωρώντας πως έπρεπε να «απολογηθεί» με τον τρόπο αυτό, για την συμπεριφορά των Βρετανών βουλευτών!
Μετά από όλα αυτά, δεν μπορεί παρά να νιώθουμε υπερήφανοι, που το φιλότιμο είναι Ελληνική λέξη!

2 σχόλια:

  1. Ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.):

    26 ελαιόλαδα και 10 επιτραπέζιες ελιές
    20 τυριά (Π.Ο.Π.)
    23 φρούτα-λαχανικά-ξηροί καρποί
    7 λοιπά
    & πολύ φιλότιμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αγγλοι επιασαν τον Μπλερ - πρωην πρωθυπουργο- χωρις εισιτηριο στο μετρο και του εβαλαν προστιμο! Αν πιασουν εδω καποιον πρωην ο ελεκτης θα απει μεταθεση στον εβρο!! Τωρα θα μου πειτε ειναι δυνατον πολιτικος να παρει το μετρό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή