14/4/09

«Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα».


Δευτέρα 13 Απριλίου

«Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά να σου βγει το όνομα», λέει η σοφή παροιμία. Με άλλα λόγια, το όνομα σου, τη φήμη σου, την εικόνα σου προς τα έξω, πρέπει να τα προστατεύεις, όχι «ως κόρη οφθαλμού», αλλά πολύ περισσότερο. Αυτό που δεν λέει η παροιμία, αλλά σαφώς το υπονοεί, είναι πως αν συμβούν ταυτοχρόνως και τα δύο, δηλαδή σου βγει το μάτι αλλά σου βγει και το όνομα, τότε άστα να πάνε! Πάντως εμείς το ένα μάτι, το έχουμε χάσει από καιρό. Η οικονομία μας ήταν πάντα προβληματική. Με τα τεράστια ελλείμματα, την πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το έντονα αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών...κοκ. Απλώς η παρούσα κρίση, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, τόσο ώστε πλέον να κινδυνεύουμε να χάσουμε και το άλλο μάτι. Αν συμβεί αυτό, που τίποτε δεν το αποκλείει, η προβληματική μας οικονομία, θα καταστεί, παραπαίουσα οικονομία. (Κάποιοι λένε πως αυτό έχει ήδη συμβεί! Γιατί, τι άλλο μπορεί να σημαίνει η επιτήρηση και η καθοδήγηση της Ε.Ε. στον πως πρέπει να βαδίσουμε ως χώρα, παρά απώλεια όρασης!)
Αν πιστέψουμε πάντως την παροιμία, το κακό είναι μικρό, σε σχέση με αυτό που μας επεφύλασσε η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα! Πρόκειται ουσιαστικά για έναν επενδυτικό οδηγό, που απευθύνεται σε όσους ασκούν σοβαρή οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα εργαλείο προς χρήση όσων σκοπεύουν να επενδύσουν τα ωραία τους δολάρια, εκτός της χώρας τους.
Τι λέει για την Ελλάδα; Ότι είμαστε χώρα με τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς και όπου ανθεί ένα αφιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Λέει ακόμη ότι η οικονομική δυσπραγία λόγω της κρίσης, σε συνδυασμό με τα παγιωμένα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ότι εκτός από την διαφθορά, υπάρχει ο κίνδυνος της πολιτικής βίας και ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει κτηματολόγιο.
Αναφέρει ακόμη πως ζούμε μονίμως με δανεικά, ότι υπάρχει εκτεταμένη γραφειοκρατία, ότι είμαστε κακοπληρωτές και ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, καθώς υπάρχουν ολιγοπώλια. Ουσιαστικά, περιγράφοντας ένα αφιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον, αποτρέπει οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην χώρα μας.
Δυστυχώς, ακριβώς την ώρα που υποτίθεται ότι προσπαθούμε να σώσουμε το μοναδικό μάτι που μας έχει απομείνει, χάνουμε και το όνομα! Αν πιστέψουμε την παροιμία, αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί!
Τάκης Σπηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου